piatok 21. februára 2020

FRANCÚZSKE JUŽNÉ A ANTARKTICKÉ ÚZEMIA
(Terres australes et antarctiques françaises (fr.), skr. TAAF) sú územia Francúzska, ktoré majú postavenie zvláštneho územia uvedeného v ústave Francúzska. Vytvorené boli 6. augusta 1955 (predtým boli ako závislé územia Madagaskaru) a spravované z Paríža. Od roku 2004 sú spravované zo Saint Pierre na ostrove Réunion, bez toho, aby boli považované za súčasť Réunionu. 
Pozostávajú z 5 administratívnych okresov:
 - v južnom Indickom oceáne (spolu 7 781 km²):
         1. ostrovy Nový Amsterdam (=Amsterdam) a Ostrov svätého Pavla (=Saint-Paul)
         2. Crozetove ostrovy
         3. Kergueleny
    4. Îles Éparses (Rozptýlené ostrovy Indického oceánu - Bassas da India, Europa, Juan de Nova, Glorieuses, Tromelin), k TAAF pripojené vo februári 2007
 - v Antaktíde a Južnom ľadovom oceáne (pod 60°):
        5. Adelina Zem (=Adelino pobrežie; 431 888 km²) – územie v Antarktíde, nie je medzinárodne uznané. Od roku 2019 sú ostrovy Svätý Pavol a Amsterdam a okolité more (súhrnná plocha 201 km²) spoločne s Kerguelen a Crozetovymi ostrovy súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO.
Štátne zriadenie: Zámorské územie Francúzska
Oficiálna mena: 1 euro (EUR) / 100 centov 

ZNÁMKOVÁ TVORBA
Od roku 1906 do roku 1926 sa na ostrovoch Kergueleny používali francúzske známky. Pošta smerovala do sveta cez Madagaskar, Kapské Mesto a Durban v Južnej Afrike, prípadne cez Bunbury v Austrálii.
TAAF používali známky Madagaskaru od roku 1948 do roku 1955. Prvá známka TAAF, 15-franková známka Madagaskaru s pretlačou TERRES AUSTRALES ET ANTARCTIQUES FRANÇAISES, bola vydaná 28. októbra 1955, následne prvé známky už bez pretlače (nápis: Terres australes et antarctiques françaisesboli vydané dňa 25. apríla 1956. 
Od roku 2004 je TAAF spravovaný z ostrova Réunion, francúzskeho zámorského departementu v Indickom oceáne. V súčasnosti vydávajú niekoľko známok ročne (často s vyšším nominálom), z ktorých mnohé zobrazujú voľne žijúce oceánske a polárne živočíchy, prírodu, ľadoborce, polárnych bádateľov a výskumníkov. Základne TAAF disponujú peknými príležitostnými pečiatkami, medzi filatelistami veľmi obľúbenými.


POHĽADNICE/OBÁLKY

TAAF - Ostrovy Svätého Pavla a Amsterdam 

CESTA POHĽADNICE: vzdušná vzdialenosť základňa Martin de Vivies (TAAF) - Oravská Lesná (Slovensko) - 11 261 km 
Krásnu tématickú pohľadnicu z Ostrovov Svätého Pavla a Amsterdamu mi poslala zberateľka Catherine z Francúzska, ktorá ju vopred pripravila a odoslala na výskumnú stanicu Martin de Vivies ešte v roku 2016. Pečiatka na pohľadnici je z 18. 4. 2018, dostal som ju asi až po dvoch rokoch :)
Súostrovie Svätý Pavol a Amsterdam je tvorené dvoma ostrovmi, Svätý Pavol a Amsterdam, ktoré sa nachádzajúci v najopustenejšej časti Indického oceánu. Rozkladajú sa zhruba na 38 ° južnej zemepisnej šírky a 77 ° východnej zemepisnej dĺžky, sú od seba vzdialené asi 80 km. Ležia približne v dvoch tretinách cesty z Afriky do Austrálie, k najbližšej pevnine, k Austrálii majú asi 3200 km. Sú to najvýchodnejšími ostrovmi TAAF, geograficky je možné už radiť k Antarktíde.
Od roku 1949 každoročne prebýva na základni Martin-de-Vivies na ostrove Amsterdam vedecká expedícia, prevažne zameraná na oceánografiu, meteorológiu a štúdium vplyvu atmosférického znečistenia na vývoj počasia. Ostrovy vrátane 12 míľového teritoriálneho pásma okolo boli vyhlásené za prírodnú rezerváciu, kde je zakázaný lov a vstup je možný len na povolenie.

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
M. le gérant postal du district de St Paul et Amsterdam
Base Martin de Viviès – TAAF
Via 97408 ST DENIS messagerie
FRANCE

TAAF - Crozetove ostrovy

CESTA POHĽADNICE: vzdušná vzdialenosť základňa Alfred Faure (Crozetove ostrovy, TAAF) - Oravská Lesná (Slovensko) - 11 084 km 
Krásnu tématickú pohľadnicu z Crozetových ostrovov mi poslala zberateľka Catherine z Francúzska, ktorá ju vopred pripravila a odoslala na výskumnú stanicu Alfred Faure v roku 2016. Pečiatka je z 5. 4. 2018, dostal som ju po dvoch rokoch! :)
Ostrovy objavila francúzska expedícia v roku 1772 a sú pomenované podľa Julesa Crozeta - zástupcu veliteľa tejto expedície. V 19. storočí boli častým cieľom výprav lovcov tuleňov a veľrybárov. Od roku 1955 sú súčasťou Francúzskych južných a antarktických území, predtým boli závislým územím Madagaskaru. V roku 1963 bola na ostrove Île de la Possession postavená výskumná stanica obývaná celoročne skupinou 18 až 30 vedeckých pracovníkov, zaoberajúca sa meteorologickým, biologickým a geologickým výskumom. 

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
M. le gérant postal du district de Crozet
Base Alfred Faure – TAAF
Via 97408 ST DENIS messagerie
FRANCE

TAAF - Kergueleny

CESTA POHĽADNICE: vzdušná vzdialenosť základňa Port aux Français (Kergueleny, TAAF) - Oravská Lesná (Slovensko) - 11 958 km 
Krásnu pohľadnicu s mapou súostrovia Kergueleny som si pripravil v roku 2016 a poslal sám na výskumnú stanicu Port aux Français. Pohľadnica sa mi vrátila po 13 mesiacoch, pečiatka je z 4. 9. 2017. Na známkach je vlajka a znak TAAF, veľká známka vpravo bola vydaná k 50. výročiu prvej známky TAAF, ktorá bola vydaná v roku 1955. 
Kergueleny sú súostrovie v južnej časti Indického oceánu. Skladajú sa z asi 300 skalnatých ostrovov vulkanického pôvodu. Majú územnú rozlohu 7 215 km², nikdy neboli trvalo obývané, vzhľadom na extrémne drsné prírodné podmienky.
Ostrovy boli objavené 12. februára 1772 bretónskym moreplavcom a francúzskym námorníkom Yves-Joseph de Kerguélen-Trémarecom, ktorý ich považoval za súčasť Antarktídy. Po návrate domov svoje ostrovy popísal ako kraj bohatý na drevo a drahé kamene, ktorý nazval ako „Južné Francúzsko“. Keď sa o rok znovu vydal na pôvodné miesto, zistil, že objavil krajinu s minimálnou vegetáciou. Preto zmenil aj ich pomenovanie na primeranejší názov „Pustá zem“.
V roku 1949 bola zriadená v chránenej zátoke polostrova Courbet na východe ostrova Grande Terre provizórna meteorologická stanica a v roku 1951 vedecká základňa Port-aux-Français. Odvtedy sú  ostrovy  využívané mnohými výskumnými expedíciami a tábormi. Na stanici býva od 60 ľudí v zime po 120 ľudí cez leto (ich počet kolíše počas roka). Výskumníci sa okrem meteorológie zaoberajú geomagnetizmom, seizmológiou, geofyzikou, ekológiou, biológiou, zoológiou a sledovaním rakiet Ariane, vypúšťaných z Kourou vo Francúzskej Guyane.

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
M. le gérant postal du district de Kerguelen
Base de Port aux Français – TAAF
Via 97408 ST DENIS messagerie
FRANCE

TAAF - Rozptýlené ostrovy Indického oceánu - Tromelin

CESTA POHĽADNICE: vzdušná vzdialenosť Tromelin (TAAF) - Oravská Lesná (Slovensko) -        8 044 km 

Mapovú pohľadnicu s vyobrazením Rozptýlených ostrovov Indického oceánu (TAAF), som si pripravil koncom roka 2017 a poslal sám na Tromelin  Pečiatka je z 30. 3. 2018, dostal som ju cca za 4 mesiace. Tromelin (po francúzsky Île Tromelin) je neobývaný ostrov na východ od Madagaskaru. Bol preskúmaný Francúzmi v roku 1776, dnes je súčasťou Îles Éparses. Na ostrov si robí nárok aj Maurícius.
Je rezerváciou morských korytnačiek a je na ňom meteorologická stanica (tu pečiatkujú poštu :) Ostrov nemá prístav. Je tu nespevnená pristávacia plocha dlhá 914 m. Terén je plochý, piesčitý, s osamotenými stromami.

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
M. le vaguemestre de l’île Tromelin
District des Iles Eparses de l’océan indien – TAAF
Via 97408 ST DENIS messagerie
FRANCE

TAAF - Rozptýlené ostrovy Indického oceánu - Europa

CESTA POHĽADNICE: vzdušná vzdialenosť ostrov Europa (TAAF) - Oravská Lesná (Slovensko) - 8 246 km 
Pohľadnicu s leteckým pohľadom na ostrov Europa mi poslala zberateľka Catherine z Francúzska, ktorá ju vopred pripravila a odoslala. Pečiatka je z 14. 3. 2017, dostal som ju cca za 3 mesiace.
Ostrov Europa (francúzsky Île Europa) je tropický ostrov v Mozambickom prielive, 300 km západne od južného pobrežia Madagaskaru a 500 km východne od južného pobrežia Mozambiku.
Má rozlohu 28 km², ale žiadne prístavy, len kotvisko na mori. Je na ňom 1500 m dlhá pristávacia dráha pre lietadlá. Ostrov Europa je prírodnou rezerváciou a útočiskom migrujúcich morských vtákov. Je tu tiež jedno z najväčších hniezdisk kariet obrovských (Chelonia mydas) na svete. Ďalej tu žijú kozy dovezené osadníkmi koncom 18. storočia. Ostrov dostal meno podľa britskej lodi Europa, ktorá ho navštívila v roku 1774. Od roku 1897 patrí Francúzsku, ale nároky na neho si robí aj Madagaskar. Ruiny a hroby na ostrove dokazujú niekoľko pokusov o jeho osídlenie od 60. rokov 19. do 20. rokov 20. storočia.
Ostrov je obsadený vojenskou jednotkou z Réunionu, má meteorologickú stanicu a navštevujú ho vedci.

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
M. le vaguemestre de l’île EUROPA
District des Iles Eparses de l’océan indien – TAAF 
Via 97408 ST DENIS messagerie
FRANCE

TAAF - Rozptýlené ostrovy Indického oceánu - Juan de Nova

CESTA POHĽADNICE: vzdušná vzdialenosť ostrov Juan de Nova (TAAF) - Oravská Lesná (Slovensko) - 7 740 km 

Pohľadnicu s leteckým pohľadom na ostrov Juan de Nova mi poslala zberateľka Catherine z Francúzska, ktorá ju vopred pripravila a v roku 2017 odoslala. Pečiatka je z 16. 7. 2018, čiže pohľadnica sa niekde zatúlala, dostal som ju cca po roku.
Na pohľadnici sú tematické známky ostrovov Juan de Nova a  Bassas da India.
Rozloha Bassas da India je iba 0,2 km² Keďže najvyšší bod má výšku iba 2,4 m, za prílivu ostrovy tvoria plytčinu, ktorá ohrozuje námornú dopravu. Podkladom je skala sopečného pôvodu. Na ostrove nie je žiaden prístav a nevykonáva sa tu žiadna hospodárska činnosť.
Juan de Nova (po francúzsky Île Juan de Nova) je plochý ostrov s rozlohou 4,4 km² v Mozambickom prielive, dnes je súčasťou francúzskeho územia Îles Éparses, ale nárok si naň robí aj Madagaskar. Má nespevnenú pristávaciu plochu o dĺžke 1 000 m. Ostrov nemá pôvodných obyvateľov. Je tu malá vojenská posádka a meteorologická stanica. 90 % plochy ostrova tvorí príroná rezervácia. Jediný prírodný zdroj je guáno, ktorého sa ročne vyťaží 12 000 ton.

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
M. le vaguemestre de l’île Juan de Nova
District des Iles Eparses de l’océan indien – TAAF
Via 97408 ST DENIS messagerie
FRANCE


TAAF - Rozptýlené ostrovy Indického oceánu - Glorieuses
CESTA OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť ostrov Glorieuses (TAAF) - Oravská Lesná (Slovensko) - 7 313 km 
Z ostrova Glorieuses som dostal poštu až v polke júna 2021, obálku som si tam odoslal pred viac než rokom, kvôli pandémii dodanie meškalo.
Glorieuses (po francúzsky Îles Glorieuses) sú neobývané ostrovy s rozlohou 5 km² a súradnicami 11 30 j. š., 47 20 v. d. severozápadne od Madagaskaru. Od roku 1892 patria Francúzsku (dnes súčasť Îles Éparses) a nárok na ne si robí aj Madagaskar. Na dvoch z ostrovov je bujná vegetácia (ostrov Glorieuse a Île du Lys), tri sú iba skalnými útesmi. Na Glorieuse je vojenská posádka a meteorologická stanica. Povrch je nízky a rovný. Je tu nespevnená pristávacia plocha. 

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
M. le vaguemestre de l’île Glorieuses
District des Iles Eparses de l’océan indien – TAAF 
Via 97408 ST DENIS messagerie
FRANCE

TAAF - Adelina Zem

CESTA POHĽADNICE: vzdušná vzdialenosť stanica Dumont d’Urville (Adelina zem, Antarktída) - Oravská Lesná (Slovensko) - 16 137 km 

Krásnu pohľadnicu s malým tučniačikom mi poslala zberateľka Catherine z Francúzska, ktorá ju vopred pripravila a odoslala na výskumnú stanicu Dumont d’Urville na Antarktídu. Pečiatka je z 13. 1. 2017, dostal som ju cca za 3 mesiace, čo je v porovnaní s ostatnými základňami TAAF veľmi rýchle, keďže s polárnou základňou Dumont d’Urville je viac menej pravidelné letecké spojenie.

Adelina Zem je časť pobrežia Antarktídy s dĺžkou 350 km a okolím tiahnucim sa ako kruhový výsek približne 2 600 km smerom ku južnému pólu. Pobrežie objavil v roku 1840 francúzsky výskumník Jules Sébastien César, ktorý ho pomenoval po svojej manželke, Adélie. Od 12. januára 1956 tu bola trvale zriadená francúzska výskumná základňa na 66°40′J 140°01′V, stanica Dumont d’Urville, so populáciou 33 osôb v zime, ktorá sa zvyšuje na 78 počas antarktického leta. 
Podľa Antarktického zmluvného systému francúzsky nárok na Adelinu Zem, podobne ako ostatné nároky na antarktické teritóriá, nie je ani uznaný ani uprený ostatnými signatármi tohto systému.


Veľké prekvapenie a rarita - pohľadnicu ostrova Glorioso mi poslala zberateľka Catherine z Francúzska spolu s ostatnými pohľadnicami v máji roku 2017. Dostal som ju v januári 2022 (po viac než 4 a pol roku, no nebola odoslaná z ostrova Glorioso, ale z Antarktídy, z Terre Adelie! Poštovné 1,05 eur už dávno neplatí, v roku 2021 bolo 1,40 eur, teraz je 1,50 eur, ale doručená bola. 

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
M. le gérant postal du district de terre Adélie
Base Dumont d’Urville – TAAF
Via Roissy HUB – BP 17615-cargo 7
95724 Roissy CDG Cedex
FRANCE

Žiadne komentáre: