pondelok 3. februára 2020

 ČAD
(Čadská republika, République du Tchad (fr.), جمهورية تشاد‎ Jumhūriyyat Tshād (arab.) je vnútrozemský štát ležiaci v oblasti Sahary a Sahelu v strednej Afrike. Susedí s Líbyou na severe, Sudánom na východe, Stredoafrickou republikou na juhu, Kamerunom a Nigériou na juhozápade a Nigerom na západe. Úradnými jazykmi sú arabčina a francúzština, miernu väčšinu obyvateľov tvoria moslimovia. Názov štátu je odvodený od Čadského jazera, ktoré na jeho území svoju značnú časťou zasahuje. Má rozlohu 1 284 000 km² a žije tu približne 12 075 985 obyvateľov (r. 2017). Najväčšie a hlavné mesto je N'Djamena ( 1 260 000 obyvateľov, r. 2018).


V stredoveku vznikli na tomto území silné domorodé ríše. Koncom 19. storočia si väčšinu oblasti podrobil sudánsky bojovník Ráhib, ktorý kládol silný odpor francúzskej expanzii. Do roku 1904 bolo územie vojenským teritóriom, potom súčasťou administratívneho celku Ubangi-Šari-Čad, od roku 1910 v rámci Francúzskej rovníkovej Afriky. V roku 1946 získal Čad štatút zámorského územia Francúzska, v roku 1958 bola vyhlásená autonómna republika v rámci Francúzskeho spoločenstva. Plnú nezávislosť získal Čad v roku 1960. V 70. a 80. rokoch Čad poznamenala občianska vojna. V roku 1991 prezident Idriss Déby začal demokratizačný proces.
Štátne zriadenie: prezidentská republika
Oficiálna mena: 1 Stredoafrický frank (CFA) / 100 centime.

ZNÁMKOVÁ TVORBA
Pravidelná poštová služba bola v Čade zriadená ihneď po francúzskej kolonizácii. Prvá pošta bola založená vo Fort-Lamy v roku 1905. Do roku 1915 sa používali známky Francúzskeho Konga (Republique Francaise - Congo francais), potom známky Ubangi Shari (pretlač OUBANGUI-CHARI-TCHAD). Čad sa dostal pod civilnú správu v roku 1920 a v roku 1922 dostal vlastné známky s pretlačou TCHAD na známkach Stredného Konga, od roku 1924 dodatočná pretlač AFRIQUE EQUATORIALE FRANCAISE. Od roku 1936 Čad používal známky vydané pre celú Francúzsku Rovníkovú Afriku (Afrique Équatoriale Française). V roku 1959, keď už bolo rozhodnuté o nezávislosti, vydal Čad svoje prvé známky (Republique du Tchad).

POHĽADNICE / OBÁLKY
 
 Dostať poštu z Čadu nie je vôbec bežné. Ja už mám v zbierke pohľadnicu a dve obálky. Ako prvú som dostal obálku, ktorú mi pomohol zabezpečiť Tian, zberateľ z Číny, ktorý zozbieral celý svet a má všade kontakty. Poslal mi, mne geografovi, krásnu pohľadnicu s mapou regiónov - administratívne členenie Čadu. Odoslaná 27.12.2016, dostal som ju asi tretí januárový týždeň. Známky z roku 2012 vydala pravdepodobne litovská agentúra Stamperja, ktorá na škodu všetkých zberateľov ročne vydáva haldy známok pre niektoré chudobnejšie africké, karibské a tichomorské štáty, ktoré tematicky často absolútne nesúvisia s danými štátmi. Niekedy sa známky do týchto krajín ani nedostanú, takže ich primárna poštová funkcia je veľmi pochybná. Čad je však ten prípad, kedy sa známky tejto agentúry sa na miestny trh dostali, ikeď asi iba v obmedzenej miere. 
Moja prvá obálka z Čadu síce nevyzerá na prvý pohľad vábne, no je o to cennejšia, že nebola odoslaná z hlavného mesta (ktoré je turistami a biznismenmi navštevované), ale z mesta Moundou, ktoré je druhé najväčšie mesto v Čade a zároveň hlavné mesto regiónu Logone Occidental. Mesto leží na rieke Mber, asi 475 kilometrov od N'Djamena. Moundou sa stalo priemyselným centrom, ktoré je domovom pivovaru Gala, ktorý produkuje najznámejší čadskej pivo. V meste sa tiež pestuje bavlna a ťaží ropa. Odoslané cca 20.8. 2019, obálku som dostal za 3 týždne. Známku z roku 2015 vydala pravdepodobne litovská agentúra Stamperja. 

CESTA POHĽADNICE: vzdušná vzdialenosť Moundou (Čad) - Oravská Lesná (Slovensko) -       4 546 km 

Pri zatiaľ poslednej obálke som mal šťastie, že som natrafil na cestovateľa, ktorý sa pracovne v Čade zastavil. Obálku mi poslal z hlavného mesta z N’djamena dňa 19.11. 2019, dostal som ju na Mikuláša 6.12. 2019. Známka vydaná v roku 2010 pri príležitosti 50. výročia nezávislosti štátu. 

CESTA POHĽADNICE: vzdušná vzdialenosť N’djamena (Čad) - Oravská Lesná (Slovensko) -       4 165 km 

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
Société tchadienne des postes et de l’épargne (STPE)
B.P. 1133
N’djamena
Tchad

Žiadne komentáre: