pondelok 24. februára 2020

SPOJENÉ ŠTÁTY - Menšie odľahlé ostrovy USA

Menšie odľahlé ostrovy USA, US - Minor Outlying Islands)  je územie definované v ISO 3166-1, skladajúce sa z nasledujúcich ostrovných celkov pod správou USA:
  • Bakerov ostrov (1,64 km², 8 m n. m., 1857, U. S. Fish and Wildlife Service)
  • Howlandov ostrov (1,84 km², 6 m n. m., 1857, U. S. Fish and Wildlife Service)
  • Jarvisov ostrov (4,5 km², 7 m n. m., 1857, U. S. Fish and Wildlife Service)
  • Johnstonov atol (3 km², 5 m n. m., 1858, U. S. Fish and Wildlife Service)
  • Kingmanov útes (1 km², 1 m n. m., 1922, U. S. Navy)
  • Midwayské ostrovy (6,2 km², 13 m n. m., 1859, U. S. Fish and Wildlife Service)
  • Ostrov Navassa (5 km², 77 m n. m., 1857, U. S. Fish and Wildlife Service, taktiež nárokovaný Haiti)
  • Atol Palmyra (12 km², 2 m n. m., 1859, jediné začlenené, v súkromnom vlastníctve The Nature Conservancy, z hľadiska štátnej správy spadajúci pod Kanceláriu ostrovných záležitostí amerického ministerstva vnútra)
  • Ostrov Wake (6,5 km², 6 m n. m., 1899, ostrov využíva americká armáda, z hľadiska štátnej správy spadá pod Kanceláriu ostrovných záležitostí amerického ministerstva vnútra; taktiež nárokovaný Marshallovými ostrovmi)
Všetky ostrovy ležia v Tichom oceáne s výnimkou ostrova Navassa, ktorý leží v Karibskom mori. Ich celková plocha súše je 42 km², najvyšší bod je bezmenné miesto na Navasse (77 m n. m.). Žiadny z ostrovov okrem Midway nie je v súčasnosti trvale osídlený. Celkom 7 z 9 (skupín) ostrovov bolo anektovaných Američanmi v rokoch 1857 až 1859 kvôli guanu. Celkom 6 (skupín) ostrovov sú dnes prírodne rezervácie pod U. S. Fish and Wildlife Service (Správou rýb a divokej zveri Spojených štátov), 1 je neštátna prírodná rezervácia a 2 sú využívane armádou resp. námorníctvom. Všetky až na Palmyru majú status nezačleneného územia.
Tieto územia sú spoločne označovane dvojpísmenovou skratkou UM. Sú zoskupované zo štatistických dôvodov. Nemajú spoločnú kultúru ani politickú históriu. Jediným rysom spoločným naozaj všetkým uvedeným celkom je skutočnosť, že ide o prakticky neobývané ostrovy pod americkou zvrchovanosťou.
Štátne zriadenie: Ostrovy pod správou USA
Oficiálna mena: 1 americký dolár (USD) / 100 cents.

ZNÁMKOVÁ TVORBA
Keďže na Wake mali medzipristátia transpacifické lety z Ázie (napr. z Barmy, Inočíny a Indonézie) do USA, americká pošta tu otvorila poštový úrad dňa 1. 5. 1951. Cestujúci si mohli okrem poštových služieb aj zakúpiť rôzne suveníry. Používali a aj v súčasnosti sa používajú výlučne známky Spojených štátov amerických. 

POHĽADNICE / OBÁLKY

MIDWAY Atol - Menšie odľahlé ostrovy USA
Dostať poštu z ostrova, kde neexistuje žiadny poštový úrad je viac než náročné. Je to možné, iba ak natrafíte na cestovateľa, alebo pracovníka, ktorý dané miesto navštívi. To je aj prípad tejto pohľadnice z atolu Midway. Podarilo sa mi skontaktovať Yukiho z Japonska, ktorý bol cez U. S. Fish and Wildlife Service pol roka dobrovoľníkom na atole Midway. Na pohľadnici je vyrezávaná mahagónová socha albatrosa laysanského (Phoebastria immutabilis), ktorého miliónová kolónia obýva práve tento atol. Práve tento druh albatrosa je považovaný za najstaršie voľne žijúceho vtáka na svete. Ďalej je na pohľadnici pamätník bojov o Midway (1942). Pohľadnicu mi napísal 15. 8. 2016, ale odoslaná bola až o mesiac neskôr 17. 9. lietadlom na Havaj, začiatkom októbra som ju dostal. Dôkaz, že pohľadnica bola naozaj odoslaná z Midway je modrá príležitostná pečiatka s nápisom "Národná prírodná rezervácia Midway atol" (angl. Midway atoll National Wildlife Refuge).
  
Midwayské ostrovy alebo (staršie) Midway (po anglicky: Midway Atoll/Midway Island/Midway Islands, po havajsky: Pihemanu) sú atoly s rozlohou 6,2 km², nachádzajúce sa v severnom Tichom oceáne (blízko severozápadného konca Havajského súostrovia), približne na tretine cesty medzi Honolulu a Tokiom. Je to súčasť tzv. území USA a v rámci nich „nezačlenené“ územie (angl. unincorporated territory) a územie bez ustavujúceho aktu Kongresu (angl. unorganized territory). Midwayské ostrovy, pôvodne bez trvalého osídlenia, sú známe najmä ako dejisko bitky o Midway, ktorá sa odohrala v jeho blízkosti 4. až 7. júna 1942. V tejto bitke, ktorá znamenala obrat vojny v Tichomorí, námorníctvo Spojených štátov odrazilo japonský útok. V súčasnosti je letisko na ostrovoch používané ako núdzové letisko pre dopravné lietadlá, lietajúce cez Tichý oceán podľa pravidiel ETOPS.

CESTA POHĽADNICE / OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Midway atoll - Oravská Lesná (cez Honolulu, Hawai) - 14 264 km 

WAKE Atol - Menšie odľahlé ostrovy USA

Pohľadnicu s leteckým pohľadom na Atolu Wake mi poslal zberateľ Arnold z USA. Odoslaná 6. 2. 2018, dostal som ju koncom februára. Nalepil pamätné známky ku druhej svetovej vojne, vrátane známky k pamätnej bitke o Midway. Nejaký zberateľ mi raz povedal, že filatelistická pošta sa priamo na atol Wake neposiela, že poštovú pečiatku Wake majú na Havaji, kde poštu opečiatkujú a pošlú späť. Zatiaľ som nezistil, či je to naozaj tak, alebo nie.

Ostrov Wake alebo (staršie) Wake (ang. Wake Island) je koralový atol v strednej časti Tichého oceána, na sever od Marshallových ostrovov. Pozostáva z troch koralových ostrovčekov (Wake, Wilkes a Peale) okolo centrálnej lagúny. Ide o nezačlenené zámorské územie (angl. unincorporated territory) pod správou Spojených štátov. Územie si nárokujú aj Marshallove ostrovy.
Ostrov bol objavený roku 1568 španielskymi moreplavcami. K roku 1796 bol preskúmaný anglickým kapitánom W. Wakeom, pod ktorom dostal svoje meno. Roku 1898 ho anektovali Spojené štáty, ktoré tu roku 1935 zriadili vojenskú základňu. V rokoch 1941-1945 ostrov Wake okupovalo Japonsko, následne sa dostal pod zvrchovanosť USA. 
Prístup na ostrov je obmedzený a všetky aktivity riadi United States Air Force, United States Army a Chugach McKinley, Inc., súkromná firma prevádzkujúca a obsluhujúca základne. Ostrov Wake má významnú námornú základňu a 3 000 m dlhú leteckú dráhu. Obyvateľstvo tvorí v podstate len vojenský personál. Ostrov je spravovaný náčelníkom základne.

CESTA POHĽADNICE / OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Wake atoll - Oravská Lesná (cez Honolulu, Hawai) - 15 854 km 

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
Postmaster
Wake Atoll post office
Wake Atoll HI 96898
USA

Žiadne komentáre: