streda 20. novembra 2019

ATHOS

Svätá hora Athos, (Autonómny mníšsky štát Svätého vrchu, Αὐτόνομη Μοναστικὴ Πολιτεία Ἁγίου Ὄρους) je autonómna mníšska republika, nachádzajúca sa v južnej časti malého polostrova Athos na severe Grécka v oblasti Chalkidiki. Je pomenovaná podľa Svätého vrchu Athos (grécky Agion Oros Athos), vysoký 2 033 m n. m., nachádzajúci sa v južnej časti polostrova. Rozloha mníšskej republiky je 336 km², nachádza sa tu 20 samosprávnych kláštorov, tzv. monastierov. Počet obyvateľov, takmer výlučne mníchov, je 1 811 (podľa sčítania z roku 2011). Hlavné a administratívne centrum je mestečko Karyes (163 obyvateľov, r. 2011), ďalšie mestečko na Athose je prístav Dafni (38 obyvateľov podľa sčítania z roku 2001, no podľa sčítania z roku 2011 už mestečko nemalo stálych obyvateľov). 

Prví pustovníci sa na Athose usadili už v 9. storočí a v roku 963 založili prvý monastier. Na prelome 13. a 14. storočia vznikol v mníšskom prostredí Athosu tzv. hesychazmus, určujúci smer celej východnej kresťanskej mystiky. Po páde Byzantskej ríše ostal Athos pod ochranou tureckého sultána a ruského cára. V roku 1783 vznikla nová ústava, ktorá je platná dodnes. Od roku 1921 je Athos pod ochranou Grécka, od roku 1926 je jeho súčasťou.

Štátne zriadenie: Autonómna teokratická republika v rámci  Grécka
Oficiálna mena: 1 euro (EUR) / 100 centov 

ZNÁMKOVÁ TVORBA

V posledných rokoch 19. storočia bol v meste Karyes na Athose zriadený poštový úrad, ktorý spravovala Ruská poštová služba v Levante (v Osmanskej ríši). Poštu prepravovala Ruská paroplavebná a obchodná spoločnosť, pre zberateľov je známe označenie "ROPIT" (rus. Ρ.Ο.П.и.Т.). Používali sa ruské známky s pretlačou osmanskej meny (hodnoty v para alebo piastroch). V rokoch 1909 a 1910 bolo vydaných 16 známok s pretlačou Mont - Athos a С.Афонь.
V roku 1915, počas Prvej svetovej vojny, uvažovali spojenecké vojská nad okupáciou Athostu a zároveň navrhli aj sériu známok, ktorá sa mala používať. Známky však nikdy neboli pustené do obehu, ako aj grécke pretlače z roku 1916. Následne sa na Athose používali grécke znamky.
Od 12. mája 2008 začala Grécka pošta vydávať poštové známky pre Athos (nápis Agion Oros Athos, Hellas) ktoré sa môžu používať iba na poštách v Karyes a Dafni. Nové známky sa vydávajú každoročne. Najčastejšími motívmi sú athoské kláštory, mníšsky život, architektúra a výtvarné a ľudové umenie. Zatiaľ bolo vydaných 214 emisií (do konca roka 2017).

OBÁLKA / POHĽADNICA




O existencii Athosu som tak, ako asi mnoho filatelistov, dlho netušil. Až keď mi jeden zberateľ koncom roka 2016 ponúkol na výmenu nové grécke známky, vydané výlučne pre Horu Athos, začal som pátrať o dejinách a filatelistickej histórii tohto unikátneho mníšskeho štátu. Ihneď som si pripravil obálku a odoslal do Karyes na opečiatkovanie. V lete 2017 som to zopakoval, tentokrát som posielal na opečiatkovanie analogické pohľadnice (carte maximum), ktoré som kúpil na web stránke gréckej pošty. Pomohol som taktiež viacerým iným zberateľom k cennému filatelistickému suveníru. 
Na pohľadnici sa nachádza Kláštor svätého Pantaleóna, známy aj ako Russikón. Kláštor je predposledným v hierarchii 20 kláštorov na Svätom vrchu Athos. Bol založený v 11. storočí, v roku 1169 bol prenechaný ruským pravoslavným mníchom. V súčasnosti je ich počet je približne 70 (rok 2016). Je zasvätený svätému Pantaleónovi. Svätý Pantaleón z Nikomédie bol lekár a mučeník, je uznávaný pravoslávnou, ako aj katolíckou cirkvou. Je patrónom lekárov, pôrodných asistentiek a pomocník opustených. V kláštore sa nachádza najväčší athoský zvon vážiaci 50 ton. Práve kvôli ruskému pravoslávnému kláštoru Sv. Pantaleóna často Athos navštevujú najvyšší ruskí predstavitelia, prezident Vladimír Putin ho navštívil už dvakrát. 

ZNÁMKY

Použité poštové známky s nominálnymi hodnotami 0,30 EUR, 0,72 EUR a 0,50 EUR vydala grécka pošta spolu s 2 ďalšími známkami 6. októbra 2016 v sérii Kamenné reliéfy.

CESTA OBÁLKY / POHĽADNICE: vzdušná vzdialenosť Karyes (Athos) - Oravská Lesná (Slovensko) - 1 090 km 
Obálku som odoslal na Athos na opečiatkovanie 9. januára 2017, dostal som ju rýchlo späť, asi za dva týždne. Pohľadnicu som odoslal na Athos v polke júna, z Karyes bola odoslaná 28.6. 2017, prišla za týždeň.

ADRESA POŠTOVÝCH ÚRADOV:
Post office (Tachydromeío)
63086 KARYES              
AGION OROS
GREECE

Post office (Tachydromeío)     
63087 Dafni               
AGION OROS
GREECE

ZAUJÍMAVOSTI O MNÍŠSKOM ŠTÁTE ATHOS 
  • Dostať sa na Athos, sa dá len po mori a je potrebné získať špeciálne vízum na návštevu. Volá sa diamonitrion, vybavuje sa niekoľko týždňov pred plánovanou cestou na polostrov a stoji okolo 30 eur. Každý deň je v gréckej dedinke Ouranoupoli vydaných 100 povolení pre ortodoxných veriacich a 10 povolení pre neortodoxných. Odtiaľ premávajú trajekty do prístavu Dafni na Athose. 
  • Podľa legendy navštívila horu Athos Panna Mária, vyhlásila ju za svätú a zakázala na ňu vstúpiť ženám aj živočíchom samičieho pohlavia. Táto tradícia sa dodržiava viac ako 1000 rokov. Zákaz, ktorý v roku 1045 posvätil byzantský cisár Konstantinos Monomachos, sa aj dnes v mníšskom štáte starostlivo dodržiava.
  • Všetci mnísi majú grécke občianstvo. Z dvadsiatich veľkých kláštorov sú však tri obsadené inými národnosťami – jeden je srbský, jeden bulharský a jeden ruský. Odráža to medzinárodný charakter miesta, ktorý v minulosti poskytoval útočisko mníchom z celého Balkánu a Malej Ázie.
  • Mnísi sa riadia juliánskym kalendárom a ich deň sa začína západom slnka a nie o polnoci, ako je zvykom.
  • Na Athose sa nachádzajú významné stredoveké písomné a umelecké pamiatky. Mnohí mnísi aj reštaurujú umelecké diela.
  • Athos je od roku 1988 na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Žiadne komentáre: