štvrtok 10. februára 2022

NIGER 

Niger, dlhý tvar Nigerská republika (franc. République du Niger), je prezidentská republika nachádzajúca sa takmer uprostred Afriky medzi štátmi Mali, Alžírsko, Líbya, Čad, Nigéria, Benin a Burkina Faso. Krajina nemá prístup k moru. Na území o rozlohe 1,267 mil. km² tu žije okolo 20 miliónov obyvateľov (odhad 2016). Hlavné mesto je Niamey. 

Niger sa nachádza na juhu Sahary a v strednej časti Sahelu.
Jedinou stálou riekou na území štátu je Niger, ktorá mu dala meno.
V roku 1900 bol Niger obsadený Francúzmi a bol pripojený k Francúzskej západnej Afrike. V roku 1922 získal štatút samostatnej kolónie potom, čo povstali Tuarégovia. V roku 1958 bola vyhlásená autonómna republika Niger. Väzby s Francúzskom ale zostali silné.
Prvé slobodné voľby sa konali až v roku 1993.

Významným zdrojom vývozu je uránová ruda pre Francúzsko. Dováža sa všetok spotrebný tovar, a to hlavne z Francúzska a Pobrežia Slonoviny. Veľká časť populácie je zamestnaná v poľnohospodárstve, hoci je obrábaných len 3% rozlohy štátu, predovšetkým brehy rieky Niger. 

POHĽADNICE / OBÁLKY

Dostať poštu z Nigeru nie je vôbec ľahké. Mne sa to našťastie podarilo, cez Facebook som kontaktoval Bachira, ktorý žije v dedinke pri hlavnom meste Niamey. V obálke som mu poslal 5 eur, on mi na oplátku poslal peknú pohľadnicu s pohľadom na hlavné mesto a nieku Niger.

CESTA POHĽADNICE / OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Niamey (Niger) - Oravská Lesná (Slovensko) -  4 280 km 

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
ONPE (Office National de la Poste et de l'Epargne)
BP 742
NIAMEY
République du Niger

Žiadne komentáre: