štvrtok 10. februára 2022

MOLDAVSKO 

Moldavsko, dlhý tvar Moldavská republika (rum. Republica Moldova), je vnútrozemský štát vo východnej Európe. Na západe v dĺžke 450 km hraničí s Rumunskom, na ostatné svetové strany v dĺžke 939 km s Ukrajinou. Okrem toho hraničí aj so separatistickým regiónom Podnestersko, ktorý je medzinárodne uznávaný ako súčasť Moldavska. Rozloha 33 846 km², počet obyvateľov 2 597 100 (odhad 2021, bez Podnesterska). Hlavným a najväčším mestom je Kišiňov. 

POHĽADNICE / OBÁLKY


CESTA POHĽADNICE / OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Kišiňov (Moldavsko) - Oravská Lesná (Slovensko) -  761 km


GAGAUZSKO 
Găgăuzia/Gagauz-Yeri (po rumunsky) alebo Gagauzia/Gagauziya/Gagauz Yeri (po gagauzsky) alebo Gagauzija/Gagauz-Jeri (po rusky; ruskou azbukou Гагаузия/Гагауз-Ери) alebo Gagauzsko (neoficiálne po slovensky), je autonómne územie, ktoré sa nachádza v južnej časti Moldavska. Zvláštny štatút mu udelil moldavský parlament 23. decembra 1994. Väčšinu jeho obyvateľov tvorí turkická etnická skupina Gagauzov, ktorá sa prevažne hlási k pravoslávnemu kresťanstvu. Hlavným mestom je Comrat.
Skladá sa zo štyroch navzájom neprepojených území - najväčšieho, ktoré zahŕňa hlavné mesto Comrat a druhé najväčšie mesto Ceadîr-Lunga, oblasti okolo mesta Vulcănești a dvoch samostatných obcí Copceac a Carbalia.
Má rozlohu 1 832 km² a pri sčítaní v roku 2014 bol počet obyvateľov 134 535. Väčšinu obyvateľov, t.j. 83,8 %, tvorili Gagauzi, nasledovaní Bulharmi (4,9%) a až potom Moldavčanmi (4,7%). 91% obyvateľov sa hlásilo k pravoslávnemu kresťanstvu.


CESTA POHĽADNICE / OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Comrat (Gagauzsko, Moldavsko) - Oravská Lesná (Slovensko) -  785 km  

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
Intreprindera de Stat "Posta Moldovei"
Bd. Stefan cel Mare 134
MD-2012 Chisinau
Moldova

Žiadne komentáre: