štvrtok 10. februára 2022

ERITREA 

Eritrea, dlhý tvar: Eritrejský štát (angl. State of Eritrea, arab. دولة إرتريا , tigraj. ሃገረ ኤርትራ (Hagere Ertra), je štát nachádzajúci sa v severovýchodnej Afrike na pobreží Červeného mora. Susedí na západe so Sudánom, Etiópiou na juhu a Džibutskom na juhovýchode. K Eritrei patrí aj Dahlacké súostrovie v Červenom mori. Eritrea dosiahla nezávislosť v roku 1993 a patrí tak k najmladším štátom sveta.
Rozloha 117 600 km², počet obyvateľov 5 933 000 (odhad 2017), hlavné mesto je Asmara.

Úradný jazyk Eritrea oficiálne nemá, v praxi sa užívajú tigrajčina, arabčina a angličtina. Ďalším jazykom, ktorým hovorí viac ako 50 % obyvateľov, je taliančina.

Počiatky Eritreja spadajú do obdobia okolo roku 1000 pred n. l., kedy sa na jej území usadili semitské národy. Zhruba od 3. storočia pred n. l. sa v oblasti Eritrei rozkladala aksumská ríša, ktorej vládcovia prijali po roku 325 kresťanstvo. Úpadok obchodu a moslimská expanzia zavinili izoláciu Aksúmu od okolitého sveta a rozklad vlády na pobreží. To neskôr čiastočne osídlili Arabi, s ktorými sa tu rozšíril islam. Aksumská a neskôr etiópska moc nebola v Eritrei príliš silná. Od 16. storočia tu držali pobrežné mestá Osmani, po nich Egypťania, Briti a nakoniec Taliani, ktorí tu roku 1890 oficiálne vyhlásili kolóniu Eritreu. Za talianskej vlády došlo k rozvoju infraštruktúry a k modernizácii spoločnosti. Po druhej svetovej vojne pripadla Eritrea Etiópii, proti ktorej nadvláde viedlo niekoľko eritrejských ozbrojených skupín od 60. rokov vojnu. Tá bola úspešne zavŕšená roku 1993, kedy Eritrea získala nezávislosť. V Eritrei teraz panuje diktátorský režim vedený Ľudovou stranou za demokraciu a spravodlivosť. Silnú pozíciu má v krajine armáda.

Ide o jednu z najchudobnejších krajín sveta. Vzhľadom na niekoľko nedávnych vojenských zrážok prevláda silná militarizácia spoločnosti, v armáde av národnej službe pracuje 600 000 nedobrovoľných regrútov. Polovica obyvateľstva žije pod hranicou chudoby. V poslednej dobe udržuje Eritrea lepšie vzťahy najmä so Sudánom, Iránom a Čínou. Zhruba polovica obyvateľstva sú kresťania, takmer rovnaký podiel majú moslimovia, len malá časť obyvateľstva praktizuje tradičné domorodé náboženstvá. V krajine sa vyskytuje deväť etník, najvýznamnejšie z nich sú Tigrajovia a Tigrejovia. 

POHĽADNICE / OBÁLKY


Medzinárodná pošta v Eritrei dlhšiu dobu nefungovala, bola obnovená v roku 2017. Pripravenú pohľadnicu a obálku som si poslal do Asmary, vrátili  sa mi po dvoch mesiacoch.

CESTA POHĽADNICE / OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Asmara (Eritrea) - Oravská Lesná (Slovensko) -  4 186 km 

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
The State of Eritrea Postal Service
Philatelic Section
P.O.BOX-229
Asmara
Eritrea

Žiadne komentáre: