utorok 8. februára 2022

MONTSERRAT 

Montserrat (angl. Montserrat)  je ostrov v Karibskom mori, objavený Krištofom Kolumbom, ktorý ho pomenoval podľa vápencovej hory a katalánskej národnej svätyne Montserrat. Montserrat je Zámorským územím Spojeného kráľovstva. Rozloha je 102 km² a žije tu 4649 obyvateľov (r. 2019). Hlavné mesto je Brades.
Sopka Soufrière Hills tvorí pokrýva južnú polovicu ostrova. Po 350 rokoch pokoja sa 18. júla 1995 vrátila do života a začala vytvárať novú lávovú kupolu. Erupcia sa striedala medzi menej alebo viac intenzívnymi fázami vrátane rýchleho rastu kupoly s pridruženými silnými vulkanickými explóziami a veľkými pyroklastickými tokmi. Erupcia, najmä účinky pyroklastických tokov a močiarov spôsobených silnými dažďami, zničila veľkú časť ostrova vrátane hlavného mesta Plymouth a obyvateľstvo sa pomocou vlády Spojeného kráľovstva presťahovalo do severnej časti ostrova. Na ostrove je vybudovaná jedna z najmodenejších vulkanických pozorovateľní na svete. Vďaka nej je sopka jednou z najlepšie sledovaných aktívnych sopiek na svete.

POHĽADNICE / OBÁLKY



Pohľadnicu a obálku som si doma pripravil (nalepil známky) a poslal ich v ďalšej obálke na Montserrat. Vrátili sa mi späť opečiatkované za necelé 3 mesiace.

CESTA POHĽADNICE / OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Brades (Montserrat) - Oravská Lesná (Slovensko) -  7 983 km 

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
Montserrat Philatelic Bureau
General Post Office 
Brades MSR1110
Montserrat, West Indies

Žiadne komentáre: