utorok 8. februára 2022

ANGUILLA 

Anguilla (angl. Anguilla) je zámorské územie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska s autonómnou správou.
Anguilla je koralový a vápencový ostrov v súostroví Malých Antil s rozlohou 91 km². Situovaný je približne 250 kilometrov východne od Portorika. Pomenovanie ostrova pochádza od legendárneho moreplavca Krištofa Kolumba v roku 1493, ktorý ho nazval pravdepodobne pre jeho dlhý a úzky tvar podľa španielskeho slova úhor. Na ostrove žije približne 14 731 obyvateľov (odhad 2018). Populácia je prevažne afroamerického pôvodu.
Prvú kolonizáciu zažil ostrov v roku 1690, kedy bol kolonizovaný Britmi a teraz spadá do ich sféry vplyvu. V roku 1969 boli britské jednotky nútené intervenovať proti nelegálnemu zvrhnutiu legálne zvolenej vlády, keď sa roku 1967 odtrhol ostrov od Sv. Krištofa a Nevisu. Hlavnú zložkou hospodárstva tvorí rybolov (úlovky sa exportujú na susedné ostrovy) a príjem z turistického ruchu, ktorý sa stáva pre ostrov hlavnou ekonomickou zložkou. Veľké množstvo peňazí na ostrove, ale pochádza od 20 000 Anguillanov žijúcich v Británii a USA, ktorí zasielajú peniaze svojím rodinám. 

POHĽADNICE / OBÁLKY
Obálku som si doma pripravil (nalepil pekný hárček) a poslal v druhej obálke do Anguilly na opečiatkovanie. Vrátila sa mi asi po dvoch mesiacoch. 

CESTA POHĽADNICE / OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť The Valley (Anguilla) - Oravská Lesná (Slovensko) -  7 930 km 

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
The Anguilla Postal Service
The Valley,
AI-2640
Anguilla, BWI

Žiadne komentáre: