štvrtok 10. februára 2022

DOMINIKA 

Dominika, dlhý tvar Dominické spoločenstvo (angl. Commonwealth of Dominica), je ostrovný štát ležiaci v Karibiku medzi dvoma francúzskymi zámorskými departementmi. Na severe je Guadeloupe a na juhu sa rozkladá Martinik. Celková rozloha ostrova je 750 km² a žije tu 71 625 obyvateľov (odhad 2018). Hlavné mesto je Roseau. 
Dominika, hlavná britská kolónia v karibskej oblasti, získala nezávislosť 3. novembra 1978 ako republika v rámci Britského spoločenstva. Ostrov objavil 3. novembra 1493 Krištof Kolumbus a v roku 1783 sa stal britskou dŕžavou. 
Tropické podnebie ovplyvňujú severovýchodné pasáty. Na náveterných svahoch spadne až 6000 mm zrážok za rok, na západnom pobreží (záveterná strana) len 1 800 mm ročne. Priemerné mesačné teploty kolísajú v rozmedzí 24 až 27 °C, v období od júna do októbra sa môžu vyskytnúť tropické cyklóny (antilské uragány).  Hlavnou pestovanou aj exportnou plodinou sú banány (takmer 50% príjmov z exportu). Ďalej sa pestujú kokosové orechy, citrusové plody, zelenina, kakao, korenie (vanilka), hľuznaté plody (taro, jam, maniok). Cestovný ruch má stúpajúcu tendenciu. 

POHĽADNICE / OBÁLKY
Obálku som odoslal na Dominiku, vrátila sa pomerne rýchlo, za 2 mesiace.

CESTA POHĽADNICE / OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Roseau (Dominika) - Oravská Lesná (Slovensko) -  8 046 km 

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
The Postmaster General
Dominica Philatelic Bureau, GPO Box 37
Roseau - Commonwealth of Dominica
West Indies

Žiadne komentáre: