štvrtok 10. februára 2022

SOMÁLSKO - SOMALILAND 

Somaliland, dlhý tvar Somalilandská republika (somál. Jamhuuriyadda Soomaaliland, arab. جمهورية صوماليلاند‎ / Džumhúríja Árd as-Súmál) je de fakto nezávislý, avšak neuznaný štát na území severného Somálska v Africkom rohu. Somalilanďania vyhlásili 18. mája 1991 nezávislú republiku, ktorá teraz zahŕňa päť z osemnástich somálskych krajov v oblasti medzi Etiópiou, Džibutskom (kedysi Francúzske Somálsko), Adenským zálivom a niekdajším Talianskym Somálskom. Nárokované územie sa kryje s bývalou kolóniou Britské Somálsko (British Somaliland).

Hoci nie je žiadnou cudzou vládou uznávaný, Somaliland si udržuje stabilnú existenciu, čiastočne vďaka dominancii vládnuceho klanu. V septembri 2005 sa konali pluralitné obecné, parlamentné a prezidentské voľby. Tím pozorovateľov z niekoľkých krajín monitoroval hlasovanie a zistil ho viac-menej pokojné, slobodné a spravodlivé, čo posilnilo nádej Somalilandu na medzinárodné uznanie ako nezávislého štátu.

Rozloha je 177 000 km2, počet obyvateľov 5,7 milióna (odhad 2021). Hlavným mestom je Hargeysa. Úradné jazyky sú somálčina a arabčina. 

POHĽADNICE / OBÁLKY

V severnej časti Somálska, v kvázi nezávislom Somalilande, vôbec nefungujú klasické poštové služby a odosielanie a prijímanie medzinárodných poštových zásielok (ak nerátame kuriérov, ako napr. DHL). A teda ani vydávanie poštových známok. Na platenie daní a poplatkov na úradoch sa používajú nálepky podobné kolkom, teda samolepiace kolky bez perforácie.

Aj napriek tomuto stavu sa mi podarilo do mojej zbierky získať pekný, drahý, no pre mňa veľmi vzácny "zberateľský suvernír" - pohľadnicu, zobrazujúcu vojnový pamätník, symbol boja obyvateľov Somalilandu za nezávislosť, s opečiatkovanými somalilandskými kolkami. Sú opečiatkované pečiatkou z oddelenia Pôšt a telekomunikácií Somalilandu v hlavnom meste Hargeysa. Je bez dátumu, bola však opečiatkovaná v októbri 2017. Pohľadnicu zabezpečil - kto iný, ako zberateľ Jinesh, držiteľ viacerých zberateľských rekordov, ktorý má, asi ako jediný na svete, zbierku leteckých obálok so všetkých krajín sveta (spolu 338 krajín a území), ktoré prešli poštou a boli doručené  na jeho adresu. Pohľadnicu mi následne poslal v obálke z Indie. 

POŠTOVÉ SLUŽBY V SOMÁLSKU:
Čo sa týka Somálska, tak to taktiež nevydáva žiadne poštové známky (ak nerátame - "popolušky" zo Spamperije, litovskej agentúry, ktorá tlačí tisíce "akože" známok ročne - rozumej farebných, prevažne nepoužiteľných papierikov). V minulosti tlačila poštové známky pre Somálsko talianska tlačiarenská spoločnosť IPZS, ktorá vydávala známky do roku 2002 (aj keď poštové služby už od roku 1991 nefungovali). Známky vydané do roku 1999 sú uvedené v hlavných katalógoch poštových známok.

V novembri 2013 sa oficiálne obnovili medzinárodné poštové služby v Somálsku. Svetová poštová únia v súčasnosti pomáha obnovenej somálskej poštovej službe rozvíjať jej kapacity vrátane poskytovania technickej pomoci a základného vybavenia na spracovanie pošty. Ministerstvo pôšt a telekomunikácií obnovilo v októbri 2014 aj poštové doručovanie zo zahraničia. Poštový systém sa má implementovať v celej krajine prostredníctvom nového systému poštových kódov a číslovania (Somálska pošta má v pláne otvoriť pobočky svojich poštových úradov aj s Somalilande). Podľa ministra pôšt a telekomunikácií Mohamuda Ibrihima Adana ďalšia fáza opätovného spustenia umožní miestnym obyvateľom posielať listy známym do zahraničia. Hoci už sú prvé náznaky, že by sa medzinárodná pošta v Somálsku v plnej miere obnovila (v spolupráci so susedným Džibutskom, s ktorým podpísalo Somálsko dohodu o výmene poštových zásielok), jej plánované spustenie v roku 2017 sa žiaľ neuskutočnilo. Odvtedy už prešlo pár rokov a zataľ sa s tým bohužiaľ nepohlo. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. 

CESTA POHĽADNICE / OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Hargeysa (Somaliland - Somálsko) - Oravská Lesná (Slovensko) -  4 991 km 

Žiadne komentáre: