utorok 21. apríla 2020

NOVÝ ZÉLAND
Nový Zéland (angl. New Zealand, maor. Aotearoa) je ostrovný štát v Austrálii a Oceánii. Je tvorený dvoma hlavnými (Severný a Južný ostrov) a mnohými malými ostrovmi v juhozápadnej časti Tichého oceánu. Nový Zéland je známy pre jeho izoláciu, od Austrálie na severozápade je oddelený asi 2 000 km širokým Tasmanovým morom. Najbližší susedia severne sú Nová Kaledónia, Fidži a Tonga. Väčšinu populácie tvoria pôvodní Európania (tzv. Pākehā) a najväčšou menšinou sú pôvodní obyvatelia – Maoriovia.  
Novozélandské kráľovstvo zahŕňa aj Cookove ostrovy a Niue, ktoré sú úplne autonómne; Tokelau, ktoré sa snaží o autonómiu a územia na Anktartíde, ktoré si Nový Zéland nárokuje 
Nový Zéland má rozlohu 268 021 km² a žije tu 4 812 410 obyvateľov (odhad 2017). Hlavné mesto je Wellington, ktorý má 418 500 obyvateľov (r. 2018).

POHĽADNICE / OBÁLKY

Pohľadnicu z mesta Opotiki mi poslal zberateľ Sansit, ktorý tam pár mesiacov pracoval na ovocnej plantáži. Odoslaná 1. 3. 2016, dostal som ju za 2 týždne.
CESTA POHĽADNICE: vzdušná vzdialenosť Christchurch (Nový Zéland) - Oravská Lesná (Slovensko) - 17 861 km 


Moja druhá pohľadnica, tentokrát z Južného ostrova, odoslaná z mesta Christchurch. Zobrazuje Mount Cook, najvyšší vrch Nového Zélandu, taktiež aj sochu Sira Edmunda Hillaryho, prvého človeka, ktorý z Tenzingom Norgeyom vystúpili v roku 1953 na strechu sveta - na Mount Everest (8 848 m n. m.).
CESTA POHĽADNICE: vzdušná vzdialenosť Christchurch (Nový Zéland) - Oravská Lesná (Slovensko) - 17 893 km 

Obálku mi poslala zberateľka Fangyi z Auckladnu. Je to najväčšia metropolitná oblasť na Novom Zélande na severnom novozélandskom ostrove a najväčšia urbanizovaná oblast v krajine. Žije tu vyše 1,6 milióna obyvateľov, čo je takmer tretina populácie Nového Zélandu. Ale ako iste vydíte, pečiatka nie je na Novom Zéland samozrejmosťou, na obálke bohižiaľ chýba.

CESTA OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Auckland (Nový Zéland) - Oravská Lesná (Slovensko) - 17 622 km 


ADRESA FILATELISTICKÉHO ÚRADU:
Collectables & Solutions Centre
Private Bag 3001
Whanganui Mail Centre
Whanganui 4541
New Zealand

Chathamské ostrovy

Túto pohľadnicu som dostal od zberateľky Fanyi z Nového Zélandu, odoslala mi ju z Chathamských ostrovov. Tie sa nachádzajú východne od Nového Zélandu. 
Novzélandské poštové známky na pohľadnici sú tématické, keďže zobrazujú  práve Chathamské ostrovy. Pohľadnica bola odoslaná dňa 17. 8. 2018, dostal som ju asi za 3 týždne. Je to vzácnosť v mojej zbierke, keďže Chathamské ostrovy ležia na Zemi presne oproti Slovensku, ale na južnej pologuli. Preto aj vzdušná vzdialenosť, ktorú pohľadnica prekonala je najdlhšia trasa na Zemi, ako mohla cestovať :)

CESTA POHĽADNICE: vzdušná vzdialenosť Chathamské ostrovy (Nový Zéland) - Oravská Lesná (Slovensko) - 18 720 km 

ADRESA FILATELISTICKÉHO ÚRADU:
NZ Post (Waitangi)
2 Waitangi Tuku Road, 
Chatham Island 8013
New Zealand

Žiadne komentáre: