pondelok 11. novembra 2019

FALKLANDY

Falklandy, Malvíny (Falklandské ostrovy, angl. Falkland Islands, špan. Islas Malvinas) sú zámorské územie Spojeného kráľovstva v Atlantickom oceáne, asi 500 km juhovýchodne od pobrežia Argentíny. Tvorí ju cca 740 ostrovčekov. Majú rozlohu 12 200 km² a žije tu približne 3 398 obyvateľov (r. 2016). Hlavné a zároveň najväčšie mesto je Stanley (2 460 obyvateľov, r. 2016). 
Objavil ich britský moreplavec John Davis v roku 1592, ale prvá kolónia (francúzska) bola založená až roku 1764. Roku 1766 tu vznikla aj britská osada Port Egmont. Ostrovy boli potom krátko v španielskej dŕžave (1766 – 1811), následne ich v roku 1820 na 13 rokov ovládli Spojené provincie La Platy (združovali dnešnú Argenínu, Uruguaj a časť Bolívie s hlavným mestom Buenos Aires). Od roku 1833 ostrovy okupovali Briti. Argentína britskú okupáciu nikdy neuznala a po rokoch rokovaní (od 1966) ostrovy roku 1982 vojensky obsadila. Po krátkej argentínsko-britskej vojne (leto 1982) vytlačili britské vojská Argentíncov z ostrovov. Vzťahy medzi Spojeným kráľovstvom a Argentínou sa úplne normalizovali až roku 1990, bez toho aby sa však Argentína vzdala nárokov na Falklandy (resp. Malvíny), ako uvádza aj nová argentínska ústava z roku 1994.

Grahamova zem, Južné Orkneje a Južné Shetlandy (dovtedy dependencie Falklánd) boli v roku 1962 vyčlenené a získali zvláštne postavenie ako Britské antarktické územia. V roku 1985 boli zas od Falklánd oddelené dovtedajšie dependencie Južná Georgia a Južné Sandwichove ostrovy.

ZNÁMKOVÁ TVORBA

Prvé známky boli vydané 19. júna 1878 a zobrazujú kráľovnú Viktóriu (nápis Falkland Islands). Prvá poštový úrad bol v mestečku Stanley otvorený o desať rokov neskôr, v roku 1887.
Otvorenie Panamského prieplavu v roku 1914 spôsobilo niekoľkoročné prerušenie pravidelnej poštovej služby, keďže lode už nemuseli obchádzať mys Horn a zastavovať sa na Falklandách. Obnovená bola opäť v roku 1927.
Počas Vojny o Falklandy v roku 1982 používali okupované ostrovy známky Argentíny a pečiatky s nápisom „Islas Malvinas“. Od tej doby sa na ostrovoch udržiava britská posádka. Tá má zasielanie poštových zásielok svojím rodinám zdarma. Od roku 2003 používajú pečiatku s nápisom „Falkland Islands BFPO 655 Post Office“.

Závislé územia Falklandských ostrovov mali tiež svoje známky, prvé už v roku 1944, keď poštová správa na ôsmych známkach Falklandov urobila pretlače Grahamovovej zem, Južných Orknejí a Južných Shetlandov a Južnej Georgie.
Od 1. februára 1946 až do roku 1985 bolo vydaných 127 známok pod názvom Dependencie Falklandských ostrovov (nápis Falkland Islands Dependencies).

POHĽADNICE / OBÁLKY


Krásna, podlhovastá pohľadnica zobrazuje päť rôznych druhov tučniakov žijúcich na Falklandoch. Pripravil a poslal mi ju zberateľ Som z Indie, opečiatkovaná bola 6. decembra a dostal som ju tesne pred Vianocami 2016.Pohľadnica obsahuje plnú sériu štyroch známok so série "Historic Dockyard Museum" vydaných 30. marca 2016.  
Historické lodné múzeum v Stanley je povinnou zástavkou pre všetkých turistov. Poskytuje prehľad o živote na Falklandoch v minulosti a súčasnosti. Obsahuje mnoho ukážok z námorníctva,  prírody a všetko čo súvisí s Antarktídou.
S obálkou mi pomohol zberateľ Max z Anglicka. Pripravil ju a poslal na Falklandy na opečiatkovanie. Odoslaná dňa 31. 10. 2017, dostal som ju 20.11. Známky sú zo série Morské živočíchy z 11. apríla 2012, zobrazujú morskú sasanku (Bunodactis) z čeľade Actiniidae; a medúza Cyanea capillata, takzvaná Levia hriva. najväčší druh medúzy, aký človek pozná. Jej vrchná časť dosahuje rozmery až 2,5 metra a viac. Váha tohto druhu sa dokonca približuje k štvrť tone. Rovnako ako morská žihľava, aj tento druh medúzy sa pohybuje v takzvaných kŕdľoch a jej výskyt blízko pláže je len zriedkavý. Natrafiť na ne môžete po celom severnom a južnom Atlantiku, aj v blízkosti Spojeného kráľovstva. Obľubuje chladnejšie vody a preto ju nájdeme aj v austrálskych vodách. Tam dokonca niektorí záchranári používajú na prevenciu pred popŕhlením špeciálne potápačské pančuchy. Zasiahnutie týmto druhom medúzy môže mať vážne a veľmi bolestivé následky. Jej chápadlá sú aktívne aj značnú dobu po smrti medúzy. 


CESTA POHĽADNICE / OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Stanley (Falklandské ostrovy) - Oravská Lesná (Slovensko) - 13 400 km 

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
Falklands Post Service Limited
Post Office
Town Hall
Stanley
Falkland Islands
FIQQ 1ZZ

via United Kingdom

Žiadne komentáre: