štvrtok 2. augusta 2018

TURKS A CAICOS

(Ostrovy Turks a CaicosTurks and Caicos Islands, skratka TCI) je zámorské územie Spojeného kráľovstva pozostávajúce z dvoch skupín tropických ostrovov v karibskej oblasti - Turks a Caicos. Ostrovy ležia v severnom Atlantiku, juhovýchodne od Bahamských ostrovov, severne od Haiti a asi 900 km juhovýchodne od Miami. Ostrovy Caicos sú od najbližších bahamských ostrovov oddelené prielivom Caicos. Územie patrí geograficky (nie však politicky) k Bahamským ostrovom. Všetkých asi 30 ostrovov má celkovú rozlohu 616,3 km² a majú prevažne nížinatý charakter, s vápencovým podložím a rozsiahlymi mangrovníkovými močiarmi. Počasie je slnečné a relatívne suché, časté sú tu však hurikány. Žije tu približne 31 458 obyvateľov (r. 2012). Populácia však v posledných rokoch rastie. Hlavné mesto je Cockburn Town na ostrove Grand Turk (3 720 obyvateľov, r. 2016), najviac obyvateľov býva na ostrove Providenciales (23 769 obyvateľov, r. 2012). 

Ostrovy Turks a Caicos boli osídlené karibskými indiánmi kmeňa Taino, európski moreplavci tu prvý raz priplávali v roku 1512 pod vedením Juana Ponce de Leóna. Niektoré zdroje uvádzajú, že tu priplával už Krištof Kolumbus v roku 1492. Hoci ostrovy boli pod kontrolou niekoľkých štátov, priama kolonizácie nenastala. Na prelome 18. storočia boli ostrovy po niekoľko desaťročí pirátsku základňou. Prvými osadníkmi boli v 80. rokoch 17. storočia bermudskí zberači soli. Medzi rokmi 1764-1783 boli ostrovy okupované Francúzskom. Keď v roku 1783 získali Spojené štáty nezávislosť na Veľkej Británii, mnoho amerických osadníkov podporujúcich Britániu odišlo do britských kolónií v Karibiku. Niektorí z nich prišli aj na ostrovy Caicos a začali tu pestovať bavlnu. V roku 1799 boli Turks a Caicos anektované Britániou a pričlenené k Bahamským ostrovom, ktoré boli od roku 1848  samostatnou kolóniou. Keď Bahamy získali nezávislosť v roku 1973, ostrovy Turks a Caicos dostali svojho vlastného guvernéra a odvtedy zostali oddeleným autonómnym britským zámorským územím.
Štátne zriadenie: Zámorské územie Spojeného kráľovstva
Oficiálna mena: 1 americký dolár (USD) / 100 centov 

ZNÁMKOVÁ TVORBA

Ostrovy Turks vydali prvú známku 4. apríla 1867 v hodnote 1 penny. Známka bola opätovne niekoľkokrát vydaná, aj s pretlačou. Celkovo bolo v období 1867 - 1895 vydavých 37 známok (nápis Turks islands) s vyobrazením kráľovnej Viktórie.
Prvé známky z ostrovov Turks a Caicos boli vydané 10. novembra 1900 (nápis: Turks and Caicos islands). V rokoch 1981 - 1985 vydali ostrovy Caicos 89 vlastných poštových známok (nápis Caicos islands, resp. Caicos islands - Turks and Caicos islands), ktoré však majú pochybnú platnosť (pravdepodobne boli vydané kvôli zisku ako "popolušky" pre zberateľov).

POHĽADNICA



Dostať poštu z ostrovov Turks a Caicos nie je zatiaľ jednoduché, keďže pre našincov sú ešte pomerne neznáme. Je ťažké nájsť nejakého cestovateľa, ktorý ide na dovolenku práve tam. Mal som šťastie, že som na FB našiel zberateľku Kathleen, pôvodom Američanku, ktorá na ostrovoch býva. Ihneď súhlasila s výmenou pohľadnice. Pohľadnica, ktorú mi poslala sa mi veľmi páči, zobrazuje záhadnú domorodkyňu, ktorej tieň klobúka zahaľuje jej krásu. Na ostrovoch je príjemné letné počasie po celý rok, okolo 85% obyvateľov sú potomkovia afrických otrokov, ktorí v minulosti pracovali na výrobe morskej soli alebo na bavlníkových plantážach. Ďalšie obyvateľstvo tvoria prisťahovalci (resp. predkovia) z Británie, Kanady, Ameriky, Francúzska, Bahám, alebo z neďalekej Dominikánskej republiky a Haiti.

ZNÁMKY

Poštové známky s nominálnou hodnotou 0,75 USD vydala poštová správa ostrovov Turks a Caicos 1. decembra 2015 z príležitosti nadchádzajúceho Roku opice (rok 2016 podľa čínskeho kalendára). V sérii boli vydané 4 známky.

CESTA POHĽADNICE: 
vzdušná vzdialenosť Providenciales (Turks a Caicos) - Oravská Lesná (Slovensko) - 8 300,6 km 
Pohľadnicu mi poslala zberateľka Kathleen dňa 23. novembra 2016, dostal som ju tesne pred Vianocami 2016.

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
Turks & Caicos Islands Philatelic Bureau
Church Folly in the Franklin Missick Building 
Grand Turk
Turks & Caicos Islands, BWI

ZAUJÍMAVOSTI O OSTROVOCH TURKS A CAICOS 
  • Vlajka Turks a Caicos obsahuje tri významné elementy z ostrovov: morská mušľa, homár a kaktus (ang. Turks head, lat. Echinocactus horizonthalonius).
  • Názov ostrova má zaujímavý pôvod. Počas mnohých storočí  prepadávali islamskí korzári plavidlá v Stredozemí a pri pobreží Afriky. Títo lupiči boli často označovaní ako "Turci" (ang. Turks) a tento termín sa stal synonymom pre piráta. V 18. storočí boli ostrovy Turks a Caicos po niekoľko desaťročí pirátsku základňou. Prvotní tvorcovia máp skombinovali slovo "Turks" s indiánskymi slovami "cayo hico", čo znamená "reťazec ostrovov." Chceli tak varovať moreplavcov, aby sa vyhli pirátskym ostrovom.
  • Ekonomika ostrovov je založená na cestovnom ruchu a rybolove a finančníctve (daňový raj). Väčšina tovaru a potravín pre domácu spotrebu je ostrovy dovážaná.
  • Ostrovy majú obmedzené zdroje pitnej vody, na ostrovoch nie sú žiadne rieky a jazerá, súkromné nádrže zachytávajú dažďovú vodu. Hlavnými prírodnými zdrojmi sú morské raky a mušle.
  • Priemerná ročná teplota na Turks a Caicos je 29°C. Najteplejšími mesiacmi sú jún, júl a august. V zime je tu "chladnejšie", okolo 25 stupňov.
  • Pre Európu je toto súostrovie takmer neznáme, aj napriek tomu, že je zámorským územím európskej veľmoci. Drvivá väčšina turistov na Turks a Caicos prichádza zo Spojených štátov (cca 75%) a najmä vďaka ním je tunajšie turistické zázemie na veľmi vysokej úrovni.
  • V roku 2011 vyhral Turks a Caicos súťaž o najkrajšiu pláž planéty a aj o najlepší svetový rezort pre rodiny s deťmi.
  • Napriek tomu, že sú ostrovy Turks a Caicos britským zámorským územím, ako menu používajú americký dolár.
  • Najstarší nájdený vrak stroskotanej európskej lode na severnej pologuli (z roku 1513) sa našiel na koralových útesoch západne  od ostrovov Caicos. Artefakty z tohto vraku sa nachádzajú v Národnom múzeu v Grand Turk.
  • Kanadský premiér Robert Borden navrhol v roku 1917, aby sa Turks a Caicos pripojil ku Kanadskej federácii, ale tento návrh bol odmietnutý britským premiérom Davidom Lloydom Georgeom. Určité snahy o pripojenie Turks a Caicos ku Kanade boli načrtnuté aj  v rokoch 1974, 2004 a posledne aj pri bilatelárnych rozhovoroch v roku 2014, pri návšteve premiéra Turkos a Caicos, Rufusa Ewinga, v kanadskom parlamente.
  • Na ostrove Grand Turk vybudovali Spojené štáty americké raketovú a navigačnú stanicu, ktorú využívala aj NASA počas rokov 1952 až 1984, v rámci amerického vesmírneho programu. 
  • 20. februára 1962, po tom, ako trojnásobne obletel Zem, pristál americký astronaut John Glenn v oceáne v blízkosti ostrova Grand Turk. Túto udalosť sympolizuje replika kapsuly z vesmírnej lode Friendship 7, ktorá sa nachádza pri vstupnej letiskovej hale v Grand Turk.

Žiadne komentáre: