utorok 28. februára 2017

NÓRSKO - JAN MAYEN

Jan Mayen, (Špicbergy a Jan Mayen, Svalbard og Jan Mayen) je ostrov v Nórskom mori, súčasť Nórskeho kráľovstva. Leží 600 km severne od pobrežia Islandu a 950 km západne od Nórska. Je vulkanického pôvodu, sčasti pokrytý ľadovcom. Rozloha ostrova je 373 km² a žije tu približne 18 obyvateľov: personál rádiostanice – Loran C (14 ľudí) a meteorologickej stanice (4 ľudia). Personál oboch staníc žije v Olonkinbyene, čo je obytná časť stanice Loran C. Ostrov nemá pôvodných obyvateľov. 

Ostrov objavil v roku 1607 Henry Hudson a nazval ho Hudsonove dotyky (ang. Hudson's Touches). Neskôr bol ostrov ešte niekoľkokrát navštívený moreplavcami, ktorí sa považovali za jeho objaviteľa a pomenovali ho. Až rok 1614 sa považuje za skutočne doložený rok, kedy Európania navštívili ostrov Jan Mayen. Okrem kapitána Jorisa Clarka (ktorý nazval jeden z jeho výbežkov Jan Meys Hoeck, po kapitánovi jednej zo svojich lodí) sem vtedy zavítal aj Holanďan Jan Jacobs May van Schellinkhout. Jeho prvý dôstojník zakreslil ostrov do mapy a pomenoval ho po svojom kapitánovi. Toto meno už ostrovu zostalo. Prvá meteorologická stanica bola otvorená v roku 1921 Nórskym meteorologickým ústavom, ktorý v roku 1922 anektoval ostrov pre Nórsko. Podľa zákona z 27. februára 1930 sa ostrov stal časťou Nórskeho kráľovstva. V roku 2010 bol celý ostrov vyhlásený za prírodnú rezerváciu.
Štátne zriadenie: závislé územie Nórska
Oficiálna mena: 1 nórska koruna (NOK) / 100 øre 

ZNÁMKOVÁ TVORBA

Jan Mayen používa nórske poštové známky (nápis Norge, Noreg). Prvá nórska poštová známka boly vydaná v roku 1855 a zobrazovala nórsky štátny znak. Keď bol Nórsko napadnuté nacistami v roku 1940, britské a francúzske expedičné sily v severnom Nórsku zriadili úrady poľnej pošty, ktoré fungovali do mája 1940. Zatiaľ čo nová kolaboranská vláda v Nórsku vydávala svoje vlastné známky, exilová vláda, so sídlom v Londýne, vydávala známky pre kráľovské nórske námorníctvo a obchodné loďstvo. Tieto známky sa používali aj pre Jan Mayen, a od februára 1945 aj pre celé Nórsko. 
Jediná nórska známka, zobrazujúca ostrov Jan Mayen bola vydaná v roku 1957. 

POHĽADNICE / OBÁLKY



Na obálke, ktorá mi prišla z Jan Mayenu sa vynímajú nádherné poštové pečiatky, ktoré zobrazujú symbol ostrova, sopku Beerenberg, ako aj zemepisné súradnice ostrova: 71°00´ s.z.š. a 8°30´z.z.d. Pohľadnica s mapou ostrova je unikátna. Som veľmi rád, že ju mám vo svojej zbierke. Vytlačili ich iba 500 ks v Nemecku, jeden kus sa mi podarilo kúpiť na internetovej aukcii. 

ADRESA:
Meteorological station
Feltpost 8099 Jan Mayen
0018 OSLO
Norway

ZNÁMKY

Poštové známky „Aquila chrysaetos“ (Orol skalný, 10 NOK) a „Vulpus lagopus“ (Líška polárna, 10,50 NOK) vydalo Nórko spolu 29. marca 2006, známka „Rangifer tarandus“ (Sob arktický, 15,50 NOK) bola vydaná 2. februára 2009 a známka „Ursus maritimus“ (Medveď biely, 17 NOK) 3. januára 2011. Známky vychádzajú v pravidelnej sérii Divé zvieratá Nórska.

CESTA POHĽADNICE A OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Jan Mayen - Oravská Lesná (Slovensko) - 2 795 km 
Pohľadnicu a obálku som odoslal na ostrov Jan Mayen začiatkom decembra 2016, dostal som ju 10.2.2017. V zimnom období lieta na ostrov lietadlo nórskej armády, Hercules C130J, v priemere raz za 2 mesiace, v lete cca raz za mesiac.

Na pohľadnicu som si nalepil známku s vyobrazením vulkánu Beerenberg z roku 1958, vytvoril som si tak svoju vlastnú analogickú pohľadnicu. Na moju žiadosť mi ju opečiatkovali starou pečiatkou.  

ZAUJÍMAVOSTI O OSTROVE JAN MAYEN 
  • Najvyšší bod ostrova je vulkán Beerenberg na severe s výškou 2 277 m n. m. Vedci sa predtým domnievali, že sopka Beerenberg je vyhasnutá, tá ale v roku 1970 vybuchla a počas 3-4 týždňov pridala ostrovu 3 km² novej krajiny. Ďalšie erupcie sa dostavili v roku 1973 a 1985. Je to jediná nórska činná sopka.
  • Na Jan Mayene je jedna nespevnená pristávacia dráha pre lietadlá s dĺžkou 1 585 metrov. Na pobreží s dĺžkou 124,1 kilometrov nie je ani jeden prístav, lode kotvia mimo pobrežia.
  • V rokoch 1882-1883 tu strávila celý rok rakúsko-uhorská expedícia a starostlivo ostrov zmapovala. Ich mapy sa používali až do 50. rokov 20. storočia.
  • Jan Mayen je spravovaný od roku 1995 z Osla, guvernérom (fylkesmannen) územia Nordland, prostredníctvom správcu (syselmannen) územia Špicbergy. Hoci ide o súčasť Nórskeho kráľovstva, v štatistikách sa často uvádza oddelene ako závislé územie.
  • Počas druhej svetovej vojny ostrov nepadol do rúk nacistov, ako kontinentálne Nórsko, ale meteorológovia napriek tomu radšej pôvodnú meteorológickú stanicu spálili. V roku 1941 sa vrátili s vojakmi, aby stanicu znova postavili. V roku 1943 tu Američania zriadili rádiolokačné stanicu Atlantic City, s ktorej pomocou chceli lokalizovať nacistické rádiové základne v Grónsku.
  • Ostrov má aj vlastnú web stránku: www.jan.mayen.no kde okrem iného nájdete aj informácie o najbližších letoch na ostrov.

Žiadne komentáre: