streda 19. októbra 2016

PITCAIRNOVE OSTROVY

Pitcairn, (Pitcairn islands, Pitkern Ailen). Pitcairnove ostrovy tvoria juhovýchodný výbežok súostrovia Tuamotu vo Francúzskej Polynézii. Tvoria ich štyri vulkanické ostrovy: Pitcairn, Oeno (atol s piatimi ostrovčekmi), Henderson a Ducie (atol so štyrmi ostrovčekmi). Ostrov Henderson tvorí asi 67 % celkovej rozlohy ostrovov, ale je obťažne prístupný kvôli vápencovým útesom. Ostrov by dokázal uživiť malú populáciu, ale je neobývaný. Ostatné ostrovy sú vzdialené ďalej ako 100 km a sú neobývateľné. Trvalé osídlenie je len na ostrove Pitcairn, ktorý je dostupný len loďami. Súostrovie má rozlohu 47 km² a na ostrove Pitcairn žije približne 51 obyvateľov (odhad r. 2016). Hlavné a zároveň jediné mesto je Adamstown. 

Prvými obyvateľmi ostrovov Henderson a Pitcairn boli Polynézania. Prvé oficiálne záznamy o objavení pochádzajú z roku 1606 kedy sa ostrovy Ducie a Henderson podarilo objaviť portugalským moreplavcom. Ostrov Pitcairn získal meno podľa svojho objaviteľa, ktorým bol 15 ročný chlapec na hliadke na jednej z britských lodí v roku 1767. Volal sa Robert Pitcairn. Keďže však kapitán Philip Carteret zapísal súradnice ostrova chybne, neskôr James Cook v roku 1773 ostrov minul. Štvrtý ostrov Ducie objavil v roku 1791 britský kapitán Edwards na lodi HMS Pandora pri hľadaní vzbúrencov z Bounty. Nazval ho podľa kapitána kráľovského námorníctva. 15. januára 1790 v zátoke, ktorá sa dnes volá Bounty Bay, zakotvili s britskou loďou vzbúrenci spolu so svojimi tahitskými ženami a mužmi. Loď Bounty neskôr zapálili a usadili sa na ostrove. Ostrov sa v roku 1838 stal britskou kolóniou. V 50. rokoch 19. storočia sa osídlenie natoľko rozrástlo, že ostrovania a jeho predstavitelia žiadali Britániu o pomoc. Vláda im ponúkla ostrov Norfolk a tak 3. mája 1856 na Norfolk odplávalo 193 ľudí. Ale po 18 mesiacoch sa 17 osadníkov vrátilo naspäť na Pitcairn a o päť rokov ďalších 27 ľudí. Najvyšší počet obyvateľov na Pitcairne bol v roku 1937, až 233 obyvateľov. Od tej doby však ostrov jeho obyvatelia opúšťajú, hlavne na Nový Zéland. 
Štátne zriadenie: Závislé územie Veľkej Británie 
Oficiálna mena: 1 Novozélandský dolár (NZD) / 100 centov 

ZNÁMKOVÁ TVORBA

Poštová história Pitcairnových ostrovov sa začala písať v druhej polovici 19. storočia, keď bola odchádzajúca pošta opečiatkovaná ako "Posted on Pitcairn Island: no stamps available", bez známok a bola odosielaná zadarmo. Približne od roku 1926 sa začali používať novozélandské známky, prvé známky Pitcairnových ostrovov boli vydané 15. októbra 1940 (nápis Pitcairn islands). V roku 1941 bola na námestí v meste Adamstown postavená malá pošta a množstvo odoslaných a doručených zásielok sa výrazne zvýšilo. 
Pošta je na ostrov odosielaná cez Nový Zéland a môže trvať aj niekoľko mesiacov pred tým, než je doručená. Zásobovacie lode, ktoré ktoré vyrážajú z Nového Zélandu, doručovať poštu na ostrov najmenej trikrát do roka. Niekedy však aj lode, ktoré iba prechádzajú okolo Pitcairnu na ceste do Nového Zélandu, sú ochotné zobrať poštové zásielky a odviezť ich do Aucklandu.

POHĽADNICE / OBÁLKY

Pošta z ostrovov Pitcairn patrí k vzácnym kúskom v zbierkach všetkých zberateľov obálok a pohľadníc. Hoci je na ostrove Pitcairn pošta, takmer všetky filatelistické materiály pre zberateľov sú odosielané z Filatelistického úradu ostrovov Pitcairn, ktorý sídli v novozélandskom Wellingtone. Odtiaľ bola odoslaná aj moja obálka prvého dňa (FDC) s nádhernými známkami prírodných útvarov ostrova a pečiatkou v tvare ostrova. Strmé a nehostinné skaly a útesy ostrova  Pitcairn neumožňujú ľahký prístup k moru. Siahajú od hrebeňa Hulianda Ridge, tesne nad pristávom Bounty Bay, okolo juhovýchodného cípu ostrova až ku St. Paul´s Point, cez Down Rope s malou plážou, až ku Gudgeon to Christian’s Point na západnom konci ostrova. Najvyšším bodom je Big Ridge s výškou 347 metrov nad morom. Vybrané snímky predstavujú prierez prírodnej krajiny ostrova, ich drsnej krásy a úžasných výhľadov, ktoré ostrov Pitcairn ponúka.

ZNÁMKY

Šesť poštových známkok v sérii „Pitcairn landscapes“ (prírodná krajina ostrova Pitcairn) s nominálnymi hodnotami 2,00 NZD vydal Pitcairn dňa 13. januára 2016.

CESTA OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Filatelistický úrad Pitcairn (Wellington, Nový Zéland) - Oravská Lesná (Slovensko) - 17 940 km 
Obálka bola odoslaná začiatkom augusta 2016 z poštového filatelistického úradu Pitcairnových ostrovov, ktorý sídli v novozélandskom Wellingtone. Dostal som ju asi za 4 týždne.



Pohľadnica, ktorá bola odoslaná priamo z odstrova Pitcairn, dokonca podpísaná poštárom, pánom Dennisom Christianom (priamym potomkom Fletchera Christiana, vodcu vzbúrencov na lodi Bounty). Pohľadnicu som si pripravil a poslal sám na Pitcairn na opečiatkovanie. Cesta tam a späť jej trvala 9 mesiacov. Dokonca som od pána Christana dostal email, kde ma informuje, že moju poštu dostal, pohľadnice opečiatkoval, podpísal a sú pripravené na odoslanie. To je servis! 
Vzdušná vzdialenosť Poštový úrad Adamstown, Pitcairn - Oravská Lesná (Slovensko) - 16 230 km, (cez Nový Zéland - 23 256 km) 

ADRESA FILATELISTICKÉHO ÚRADU (pošta tam a späť cca 1 mesiac):
Pitcairn Islands Philatelic Bureau 
PO Box 27404 
Marion Square 
Wellington
NEW ZEALAND

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU NA PITCAIRNE (pošta tam a späť cca 9 až 12 mesiacov):
Mr. Dennis Christian - Postmaster
Post office of Adamstown
ADAMSTOWN PCR9 1ZZ
Pitcairn Island
South Pacific Ocean
via New Zealand

ZAUJÍMAVOSTI O PITCAIRNOVÝCH OSTROVOCH 
  • Pitcairnove ostrovy sú počtom obyvateľov najmenšou suverénnou jurisdikciou na svete a posledné britské zámorské územie v Tichom oceáne.
  • Predaj poštových známok a ďalšieho filatelistického materiálu je spolu s cestovným ruchom hlavným zdrojom príjmov Pitcairnu. Obyvatelia sa živia pestovaním ovocia, medu, rybolovom a turizmom. Neplatia žiadne dane.
  • Na ostrove Pitcairn každý obyvateľ pozná každého a ide tak o ojedinelý prípad, kedy občania jednej krajiny pod jednou vlajkou poznajú kompletne všetkých po mene aj po adrese. Život na ostrovoch je tak jednoduchý a bezpečný, všade panuje priateľská atmosféra. Niektorí ľudia odchádzajú študovať na Nový Zéland, či do Austrálie. Všetci sa stretávajú pri príležitostiach narodenín, výročiach a rôznych oslavách.
  • Hlavné a jediné mesto Adamstown nemá asfaltové cesty, letisko, ani námorný chránený prístav. Ako dopravné prostriedky obyvatelia používajú bicykle, traktory a terénne motorové vozidlá. Nachádza sa tam základná škola, kostol, mlyn na cukrovú trstinu, zdravotnícke stredisko, elektrický generátor, satelitná – televízna a telekomunikačná stanica, internet, pošta, knižnica a aj niekoľko neveľkých hotelov, z ktorých je jeden upravený na prijímanie oficiálnych vládnych návštev. 
  • Stojí tam aj budova súdu a najnovšie aj malá väznica, ktorá sa začala stavať po obvineniach šiestich ľudí z dlhodobého sexuálneho násilia na maloletých dievčatách. Jedným z obvinených bol starosta menom Steven Raymond Christian, ktorý je potomkom vodcu vzbúrencov z HMS Bounty Fletchera Christiana. Súd ho za dokázané 5-násobné zneužitie odsúdil v roku 2004 na tri roky. 
  • Na ostrove Pitcairn sa usadili utečenci, či lepšie povedané vzbúrenci z lode Bounty, na čele s Fletcherom Christianom. Povstali proti krutému zaobchádzaniu kapitána Williama Bligha. V prístave loď podpálili a ostali spolu s tahitskými ženami žiť na ostrove. Potomkov vzbúrencov našli až o dvadsať rokov neskôr, no Christian a mnohí z námorníkov už nežili, lebo sa povraždili po vzájomných hádkach. 
  • Dodnes sú viditeľné trosky slávnej lode Bounty, ktoré vo februári 1957 objavil Luis Marden pod záštitou National Geographic. Vtedy vytiahli kotvu lode.
  • Udalosti o vzbure na lodi Bounty sa stali námetom viacerých rovnomenných hollywoodskych filmov. Známa je najmä dráma Vzbura na Bounty z roku 1962 s Marlonom Brandom a film Bounty z roku 1984 s Melom Gibsonom a Anthonym Hopkinsom.
  • V roku 1880 britská kráľovná Viktória darovala ostrovanom dva veľrybárske člny. Svoje vlastné člny si postavili z dreva až v roku 1980. Momentálne sa všetok tovar prepravuje dvoma dieselovými, 13 metrov dlhými hliníkovými člnmi s nosnosťou do 10 ton, ktoré osadníci dostali v roku 1995 z Nového Zélandu. 
  • Úradným jazykom spolu s angličtinou je aj pitcairnčina alebo pitcairnská angličtina (Pitkern, anglicky Pitcairnese). Je to kreolský jazyk založený na hovorovej angličtine 18. storočia a tahitčine. Hovorí sa ním predovšetkým na Pitcairnových ostrovoch, ďalej taktiež na Novom Zélande a v Austrálii, pričom má celosvetovo menej než 100 rodených hovoriacich. 
  • Podľa výskumníkov z austrálskej Tasmánskej univerzity, majú pláže na ostrove Henderson v Pitcairnových ostrovoch najvyšší stupeň znečistenia plastovým odpadom na svete. Na ostrove sa nachádza okolo 37,7 milióna kusov plastového odpadu, ktoré spolu vážia 17,6 tony. Ostrov Henderson je pritom od roku 1988 prírodnou rezerváciou zapísanou na zozname svetového dedičstva UNESCO (máj 2017).

Žiadne komentáre: