utorok 21. februára 2023

RUSKO - ŽIDOVSKÁ AUTONÓMNA OBLASŤ 

Židovská autonómna oblasť (po rusky Еврейская автономная область, Jevrejskaja avtonomnaja oblasť; v jidiš ייִדישע אױטאָנאָמע געגנט, Jidiša ojtonome gegnt) je federálny subjekt Ruskej federácie a jej jedinou autonómnou oblasťou. Nachádza sa na Ďalekom východe pri hranici s Čínou. Má rozlohu 36 000 km² a žije v nej 180 000 obyvateľov. Hlavným mestom je Birobidžan, ktorý leží na rieke Bira.
V roku 1928 vznikol Židovský národný okruh. Bol to výsledok Leninovej politiky, keď mal mať každý národ na území ZSSR svoju vlastnú autonómnu socialistickú jednotku. Pretože v Sovietskom zväze žili aj Židia, ktorí boli hlboko veriaci, bolo rozhodnuté, že sa vytvorí niečo ako Sovietsky Sión, miesto, kde bude vybudovaný socialistický židovský svet. Náboženské cítenie mala nahradiť proletárska literatúra a viera v komunizmus. Za jazyk novej autonómnej republiky bol zvolený jidiš, hebrejčina bola zavrhnutá z náboženských dôvodov.
Židovský národný okruh sa mal stať za Stalinovej vlády protikladom k novo vytváranému židovskému štátu v Palestíne. Propaganda ukazovala okolie Birobidžanu ako nový raj. Bolo to tak účinné, že oblasť bola osídlená nielen Židmi zo Sovietskeho zväzu, ale dokonca aj niektorými zo zahraničia.
Aj napriek všetkým ťažkostiam Židia na prelome 20. a 30. rokov do Birobidžanu prišli a dňa 7. mája 1934 zriadila sovietska vláda Židovskú autonómnu oblasť. Vtedajší Národný okruh sa stal autonómnou oblasťou a bola spustená masívna propagandistická kampaň, ktorej cieľom bolo do oblasti prilákať ešte viac Židov zo západu krajiny. Tá kombinovala socializmus a sionizmus tak, že nový kraj opisovala ako bezchybný svet. Rusi sa však pokúšali prisťahovalých Židov postupne asimilovať, napr. tým, že namiesto hebrejskej abecedy pre jidiš začali používať cyriliku.
Celý plán „nového Siónu“ začal upadať v polovici 30. rokov, keď si Stalin začal myslieť, že ho začínajú prisťahovalci ohrozovať. Uzavrel školy vyučujúce na jidiš. Po vojne sa celý projekt zosypal úplne. Posledným oživením bola idea celú oblasť vyhradiť pre židovských utečencov z Európy. V tom čase tu žilo aj Židov najviac – až tretina všetkého obyvateľstva.
Po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991 veľká časť Židov emigrovala do Nemecka a do Izraela. Z dôvodu emigrácie a asimilácie klesol počet židov v súčasnosti na iba 1,0 %. 

POHĽADNICE / OBÁLKY


Pohľadnicu mi pripravil a odoslal zbereteľ Eugen. Prišla cca do mesiaca. 

CESTA POHĽADNICE / OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Birobidžan (Židovská autonómna oblasť, Rusko) - Oravská Lesná (Slovensko) -  7 398 km 

Žiadne komentáre: