piatok 10. februára 2023

GABON 

Gabonská republika (fran. République gabonaise), je štát na západnom pobreží Strednej Afriky. Nachádza sa na rovníku, a hraničí s Rovníkovou Guineou na severozápade, Kamerunom na severe, Kongom na východe a juhu, a Guinejským zálivom na západe. Má rozlohu 267 668 km²  a jeho populácia sa odhaduje na 2 340 600 ľudí (odhad 2022). Gabon patrí medzi najredšie osídlené oblasti v Afrike. Hlavným a najväčším mestom je Libreville, 703 904 obyvateľov (podľa ščítania v r. 2013).

Najstaršími obyvateľmi oblasti boli Pygmejovia. Predtým, než sem v roku 1471 začali prichádzať Portugalčania, bolo tu niekoľko malých kmeňových štátov. Portugalčania boli postupne nasledovaní ďalšími Európanmi, ktorí bohatli z obchodu s otrokmi, slonovinou a vzácnymi druhmi dreva. Od tridsiatych rokov 19. storočia sa Gabon postupne stával francúzskou kolóniou. Francúzi ho v roku 1886 pričlenili k Francúzskemu Kongu a v roku 1910 k rozsiahlym oblastiam Francúzskej rovníkovej Afriky. V roku 1849 oslobodení otroci založili na pobreží malú osadu Libreville, ktorá sa čoskoro stala cieľom misionárov. Nezávislosť od Francúzska krajina vyhlásila v auguste roku 1960. 

V krajine sú tri krasové oblasti so stovkami jaskýň, z ktorých mnohé ešte neboli preskúmané. Dažďový prales pokrýva 85% rozlohy krajiny. Na východe sa nachádza najvyššia hora krajiny Mont Bengoué s nadmorskou výškou 1 070 m n. m.
Podnebie Gabonu je tropické rovníkové a veľmi vlhké. Na rozsiahlych územiach sa rozkladajú porasty tropických dažďových lesov. Na území Gabonu rastú predovšetkým ebenovníky, mahagonovníky, maslovníky a rafie, po ktorých sa pnú rôzne liany a epifyty. V lesoch žije veľký počet druhov hmyzu, plazov, vtákov a cicavcov, medzi nimi ohrozené gorily, papagáje či hrochy.) 

POHĽADNICE / OBÁLKY


Moju prvú pohľadnicu z Gabonu som dostal v roku 2018 od cestovateľky Aleny. Prišla cca za 5 týždňov.

CESTA POHĽADNICE / OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Libreville (Gabon) - Oravská Lesná (Slovensko) -  5 525 km 

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
Service Philatelique 
Direction Generale des PTT 
Libreville 
Gabon

Žiadne komentáre: