utorok 8. februára 2022

RUSKO - MURMANSKÁ OBLASŤ 

Murmanská oblasť (rusky Мурманская область [Murmanskaja oblasť]) je oblasť na severozápade Ruska. Bola založená 28. mája 1938. Má rozlohu 144 900 km². Má 753 557 obyvateľov (odhad 2018). Hlavným mestom je Murmansk.

Oblasť sa rozkladá na polostrove Kola a juhozápadná časť na priľahlej pevnine (Kovdorský okres). Z väčšej časti leží za severným polárnym kruhom. Hraničí v rámci Ruska s Karelskou republikou na juhu, s Nórskom (kraj Finnmark) na severozápade a s Fínskom (provincia Laponsko) na západe. Pobrežie obmýva na severe Barentsovho mora a na juhovýchode Biele more.

Podnebie je v južnej časti mierne prímorské a v severnej časti subarktickej, zmierňované vplyvom teplého Golfského prúdu. Ten umožňuje celoročnú splavnosť okolitých morí.

Dňa 2. februára 2022 spustila ruská vláda program Hektár v Arktíde, kde ponúka svojim občanom hektár pôdy zadarmo na presídlenie, rozvoj ekoturistiky, poľnohospodárstvo a pod. Pozemok je ponúkaný na päť rokov bez platenia, následne si ho budú ruskí občania môcť kúpiť, prenajať alebo vrátiť. Rusko si od toho sľubuje príliv nových ľudí do arktických oblastí. Jednou z určených oblastí je práve Murmanská oblasť. 

POHĽADNICE / OBÁLKY


CESTA POHĽADNICE / OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Murmansk (Murmanská oblasť, Rusko) - Oravská Lesná (Slovensko) -  2 306 km 

Žiadne komentáre: