utorok 12. novembra 2019

ASCENSION

Ascension, (Ostrov Ascension, Ascension Island)  je ostrov vulkanického pôvodu, ležiaci asi 1 600 km od pobrežia Afriky v južnej časti Atlantiku, od ostrova Svätej Heleny je vzdialený 1 287 km na severozápad. Ostrov s rozlohou 88 km² patrí Spojenému kráľovstvu ako súčasť zámorského územia Svätá Helena, Ascension a Tristan da Cunha. Na ostrove žije 806 obyvateľov (r. 2016). Najväčšie mesto je správne centrum Georgetown, ktoré má okolo 450 obyvateľov (odhad r. 2008).

Ostrov je pomenovaný podľa dňa, keď bol objavený, t. j. v Deň  Nanebovstúpenia Pána (angl. Ascension day). Stalo sa to v roku 1503,  ostrov uzrel portugalský moreplavec Alfonso de Albuquerque. Suchý a neúrodný ostrov nepriťahoval záujem prechádzajúcich lodí s výnimkou tých, ktoré išli za lovom čerstvého rybieho mäsa. Ascension bol neobývaný až do doby Napoleonova uväznenie na Svätej Helene, kedy tu bola umiestnená neveľká britská vojenská posádka na stráženie tejto oblasti. Strategická poloha ostrova predurčila Ascension k tomu, aby bol využívaný britským námorníctvom. V roku 1898 bol pod vodou pri ostrove inštalovaný prvý kábel, ktorý spájal Veľkú Britániu s jej kolóniami v južnej Afrike. Počas druhej svetovej vojny postavili Spojené štáty na ostrove svojou leteckú základňu známu ako Wideawake. Ostrov využívala do roku 1967 aj NASA a slúžil ako pozemná navigačná základňa pre americký kozmický program Apollo.

Štátne zriadenie: Zámorské územie Spojeného kráľovstva
Oficiálna mena: 1 svätohelenská libra (SHP) / 100 penny. Je pevne naviazaná na britskú libru, bežne sa obe meny akceptujú a používajú.

ZNÁMKOVÁ TVORBA

Od 3. marca 1867 sa na ostrove Ascension začali používať britské poštové známky, ostrov mal nepriame zastúpenie v UPU (Svetová poštová únia) od 1. októbra 1879. Britské známky platili až do roku 1922, kedy sa Ascension stal dependenciou Svätej Heleny. Dňa 2. novembra 1922 bolo vydaných deväť poštových známok Sv. Heleny s pretlačou "ASCENSION". Následne v roku 1924 bola vydaná séria 12 známok s využitím dizajnu známok Sv. Heleny, ale už s nápisom Ascensionbez pretlače (neskôr už iba nápis Ascension island). Od roku 1963 sa začali častejšie objavovať pamätné a špeciálne vydania. Od deväťdesiatych rokov britská pošta zaviedla tradíciu vydávania 5-6 sérií za rok, z ktorých každá séria pozostáva zo 4-5 známok. Tak ako tomu bolo v minulosti, aj dnes sú známky hlavnou exportným artiklom ostrova.

POHĽADNICA / OBÁLKA


Pohľadnicu s mapou ostrova som si zaobstaral už skôr, cez internet. Odoslal som ju na Ascension na opečiatkovanie 21. novembra 2016, opečiatkovaná bola 6. decembra a dostal som ju tesne pred Vianocami 2016. To bolo veľmi rýchle, lebo väčšinou to trvá minimálne 2 mesiace tam a späť (záleži, kedy a ako často tam letia vojenské lietadlá, či sa trafím práve do ich cestovného plánu). 
Poštovú známku s nominálnou hodnotou 0,40 SHP vydal Ascension spolu so 4 ďalšími známkami 13. januára  2003 v sérii Ariane Downrange Station. Tri rôzne druhy odpaľovacích rakiet štartujú z európskeho kozmodrómu vo Francúzskej Guyane. Sieť telemetrických staníc ESA je dôležitou súčasťou každej úspešnej vesmírnej misie. Stanice poskytujú informácie o podmienkach na palube rakety, jej výkonnosti, trajektórii a vypustení satelitov do vesmíru. Sieť zahŕňa stanice Galliot (Francúzska Guyana), Natal (Brazília), Ascension Island (UK) v južnom Atlantickom oceáne, Libreville (Gabon) a Malindi (Keňa).
Pohľadnicu som však dostal späť v tejto obálke. Neskôr som zistil, že to bolo preto, že som použil známku s veľmi nízkym nominálom, iba 0,40 SHP, a vtedy bola minimálna tarifa myslím 0,45 SHP (mimochodom je to jedna z najnižších taríf na odoslanie medzinárodnej pošty do 20g, keď si porovnám ceny v Európe a aj v samotnej Veľkej Británii). Obálka je bez známky, iba s dennou pečiatkou a pečiatkou ON POSTAL SERVICE, čiže poštovné išlo na vrub ich pošty = Vec poštovej služby. Veľmi ma to prekvapilo a som vďačný pošte ostrova Ascension, robia tradične dobrú službu filatelistom. Pár krát sa mi v prípade iných krajín a území stalo, že som použil buď nižší nominál, alebo staré, už neplatné známky. Vtedy mi poštu späť neodoslali.
 

Keď som objavil stránku pána Pinďáka - (peterpindak.cz)  cestovateľa, vydavateľa a asi najväčšieho českého zberateľa pohľadníc, tak som neodolal a hneď si objednal krásne a kvalitné pohľadnice na moje ďalšie zberateľské projekty. Jednu som hneď poslal na Ascension, pripravil som si aj obálku. Použil som 4 známky zo série WWF (World Wildlife Fund), vydaných 31. 11. 2011. Svetový fond na ochranu prírody je medzinárodná mimovládna organizácia podporujúca ochranu, výskum a obnovu životného prostredia. Bola založená v roku 1961 a dnes je najväčšou nezávislou ochranárskou organizáciou na svete. Väčšina krajín vydala známky WWF (v logu organizácie je medvedík panda - logo je aj na známkach), filatelisti ich volajú ako WéWéeFká :)
Na známkach sú vtáky Faetony červenozobé (Phaethon aethereus). Vďaka vynikajúcim letovým schopnostiam sa často vyskytujú na otvorenom mori, stovky kilometrov od pevniny, najmä v tropických oblastiach. Preto sa po anglicky nazývajú aj „tropic birds“ (tropické vtáky).

CESTA POHĽADNICE / OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Georgetown (Ascension) - Oravská Lesná (Slovensko) - 7 165 km 

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
Ascension Island Post office 
Georgetown
Ascension Island            
South Atlantic Ocean
ASCN 1ZZ
via United Kingdom

ZAUJÍMAVOSTI O OSTROVE ASCENSION 
  • Povrch ostrova je kamenistý, rastlinná vegetácia vystupuje iba lokálne. Anglickou vládou, tu však bol realizovaný projekt, pri ktorom sa vedci pokúsili ostrov zalesniť. Vedcom sa podarilo vytvoriť umelý dažďový prales, ktorý sa tu ujal pod názvom Green Mountain.
  • Ostrov je populárnou destináciou hlavne pre vedcov zaoberajúcich sa evolúciou. 
  • Ascension má svoju vlastnú vlajku od 11.5.2013. Dovtedy sa používala britská vlajka.
  • Na Ascensione je umiestnená jedna z troch antén (ďalšie sú na ostrovoch Kwajalein a Diego García), ktorá sa využíva v rámci satelitného navigačného systému (GPS).
  • V roku 1982 počas vojny o Falklandy bolo letisko na ostrove použité ako základňa pre britské Kráľovské letectvo R.A.F.

Žiadne komentáre: