piatok 4. mája 2018

ARUBA

Aruba, (Aruba) je ostrov v Karibskom mori a konštituentná krajina Holandského kráľovstva v Malých Antilách. Rozprestiera sa západne od ostrova Curaçao a 30 kilometrov od severného pobrežia Venezuely. Povrch ostrova je prevažne kopcovitý, ale najvyšší bod ostrova (Jamanota) dosahuje nadmorskú výšku iba 189 metrov. Južné pobrežie je lemované množstvom koralových útesov. Na rozdiel od veľkej časti karibskej oblasti, Aruba má suchú, aridnú klímu. Toto podnebie dopomohlo rozvoju cestovnému ruchu, keďže návštevníci ostrova môžu spoľahlivo očakávať teplé, slnečné počasie. Teplota na ostrove celoročne neklesá pod 25 stupňov. Obdobie dažďov je počas našej jesene a zimy. Najintenzívnejšie prší v septembri. Rozloha ostrova je približne 180 km², dĺžka pobrežia 88,5 km. Žije tu približne 104,822 obyvateľov (r. 2016). Hlavné a zároveň najväčšie mesto je Oranjestad (35 000 obyvateľov, r. 2015). 

Prvý Európan na ostrov doplával v roku 1499, kedy bol ostrov objavený Španielmi. V priebehu 17. storočia sa ostrov stal majetkom Holandska, keď bol v roku 1636 dobytý Holanďanmi a od roku 1845 tvoril súčasť Holandských Antíl a 1. januára 1986 získal ostrov zvláštny status v rámci Holandského kráľovstva. Ostrov Aruba je ale i naďalej zapojený do rôznych organizácií Antil a aktívne spolupracuje s okolitými ostrovmi napríklad pri rozvoji turistického ruchu. 
Štátne zriadenie: Zámorske územie Holandského kráľovstva s vnútornou autoritou. 
Oficiálna mena: 1 arubský florin (AWG) / 100 centov 

ZNÁMKOVÁ TVORBA

Holandské kolónie v Karibiku, ktorých súčasťou bola aj Aruba, sa stali členom Svetovej poštovej únie v roku 1878. Poštová služba na ostove začala svoju činnosť až 1. augusta 1892, a bola riadená z ostrova Curaçao. Pošta bola prepravovaná loďami pochádzajúcich z Curaçaa a niekedy z Venezuely. Na ostrove Aruba boli do roku 1948 v obehu poštové známky Curaçaa (nápis: Curaçao), kedy boli nahradené poštovými známkami Holandských Antíl, ktoré zahŕňali aj Arubu (nápis Ned. Antillen, resp. Nederlandse Antillen). Aruba vydáva svoje vlastné známky od 1. januára 1986, keď získala vnútornú autonómiu v rámci Holandského kráľovstva (nápis: Aruba).

POHĽADNICE / OBÁLKY

Pohľadnicu s krásnym pohľadom na hlavné mesto Oranjestad a Arubskou vlajkou mi poslal zberateľ Jinesh. Oranjestad (doslovný preklad z holandčiny: Oranžové mesto), (v papiamente: Playa) sa nachádza na juhozápade ostrova. Mesto vybudovali v okolí pevnosti Zoutman krátko po jej dokončení v roku 1796. Tá dnes patrí popri prístave a Willem III Tower k najväčším miestnym atrakciám. Nachádza sa tu medzinárodné letisko kráľovnej Beatrix. Architektúra mesta je ovplyvnená tak miestnym ako aj holandským vplyvom a čoho výsledkom je mnoho svetlofarebným budov.

ZNÁMKA

Poštovú námku „Phragmipedium cardinale“ (kvet orchidea) s nominálnou hodnotou 200 centov vydala Aruba spolu so 11 ďalšími známkami 20. decembra 2012 v sérii Orchidei. Druhá známka v hodnote 130 centov vyšla 18.3. 2008 v sérii Kultúrny rok Aruby spolu s ďalšími 3 známkami.

CESTA POHĽADNICE: vzdušná vzdialenosť Oranjestad (Aruba) - Oravská Lesná (Slovensko) - 8 908 km 
Pohľadnicu mi poslal zberateľ Jinesh, ktorý ju poslal na hlavnú poštu do Oranjestadu na opečiatkovanie. Odoslaná dňa 25.7.2016. Dostal som ju asi za 3 týždne.

ADRESA:
Aruba Philatelic Bureau
J.E. Irausquinplein # 9 
Oranjestad 
Aruba, Dutch Caribbean
West Indies

ZAUJÍMAVOSTI O ARUBE
  • Úradnými jazykmi sú holandština a papiamento. Papiamento (tiež papiamentu) je kreolský jazyk používaný na karibských ostrovoch Aruba, Bonaire a Curaçao. Tieto 3 ostrovy sa nachádzajú severne od pobrežia Venezuely, tvoria tzv. Skupinu ABC ostrovov a patria Holandskému kráľovstvu. Existujú dva dialekty papiamento: arubský dialekt a dialekt používaný na Curacao a Bonaire. Papiamento vzniklo predovšetkým na základe portugalčiny, výrazný vplyv na jeho vývoj však mala aj španielčina. Okrem týchto dvoch jazykov papiamento vykazuje vplyv holandčiny, angličtiny, afrických jazykov či jazyka pôvodných obyvateľov ostrovov pred príchodom Európanov.
  • Jedinou trhovou plodinou, ktorá sa na ostrove pestuje, je aloe, ktorej výťažky sa používajú prevažne v kozmetike a farmaceutickom priemysle.
  • Po uzavretí arubskej rafinérie sa turistický ruch stal hlavným zdrojom príjmu pre ostrovnú ekonomiku a dnes je v ňom zamestnaná väčšina populácie ostrova. 
  • Oficiálna mena sa uznáva arubský florin známy ako arubský gulden, čiže nie antilský gulden, ktorý je typický pre ďalšie ostrovy Holandských Antíl. 
  • Objavitelia ostrova, španieli Amerigo Vespucci a Alonso de Ojeda opísali Arubu ako "ostrov obrov", porovnávajúc pomerne vysoký vzrast pôvodných domorodích Caquetíos v porovnaní s Európanmi.
  • Aruba je označená ako člen zámorských krajín a území (Overseas Countries and Territories - OCT), preto nie je oficiálne súčasťou Európskej únie, hoci Aruba môže a získava podporu z Európskeho rozvojového fondu.
  • Ročne navštívi Arubu viac ako 1,5 milióna turistov.
  • V národnom parku Arikok sa nachádza viacero jaskýň, v ktorých je dokopy viac ako 300 rôznych prehistorických nástenných malieb. 

Žiadne komentáre: