nedeľa 18. septembra 2016

VANUATU

Vanuatu, (Vanuatská republika, Republic of Vanuatu, République de Vanuatu, Ripablik blong Vanuatu) je ostrovný štát v Tichom oceáne v Melanézii v súostroví Nové Hebridy. Nachádza sa približne 2 350 km východne od Austrálie, 500 km severovýchodne od Novej Kaledónie, západne od Fidži a južne od Šalamúnových ostrovov. Tvorí ho zhruba 83 ostrovov a ostrovčekov, najväčšie z nich sú Espiritu Santo a Malakula. Štát má rozlohu 12 189 km² a žije tu približne 243 304 obyvateľov (sčítanie 2009). Hlavné a zároveň najväčšie mesto je Port Vila (44 040 obyvateľov, r. 2009). 

Najstaršie stopy osídlenia Melanézskym obyvateľstvom sa datujú z roku 2000 pred naším letopočtom. Súostrovie objavili 3. mája 1606 Španieli, vedení portugalským moreplavcom Pedrom Fernandes de Queirósom. Po druhej ceste britského prieskumníka kapitána Jamesa Cooka v roku 1774 sa na ostrovoch usadili v roku 1839 európski osadníci. Od roku 1887 boli ostrovy oficiálne pod britsko-francúzskou kontrolou. Francúzi a Briti sa v roku 1906 dohodli na založení Kondomínia Nové Hebridy. Počas druhej svetovej vojny ostrovy Efate a Espiritu Santo používali spojenci ako vojenské základne. Snahy o sebaurčenie a nezávislosť sa prejavili v 70. rokoch, plnú suverenitu nadobudol tento ostrovný štát 30. júla 1980. 
Štátne zriadenie: Parlamentná republika
Oficiálna mena: 1 vanuatský vatu (VAV) / 100 centov 

ZNÁMKOVÁ TVORBA

Po založení Britsko-Francúzskeho kondomínia v roku 1906 sa krajiny dohodli, že obe krajiny budú vydávať pre Nové Hebridy vlastné poštové známky. Prvé britské známky v rokoch 1908 až 1910 boli pretlače známok Fidži s nápisom "New Hebrides/Condominium", a prvé francúzske známky boli pretlače známok z Novej Kaledónie, nápis: "Nouvelles Hebrides/Condominium". Neskôr sa jednalo o spoločné vydania známok britskej a francúzskej poštovej správy aj s iniciálami ER (Elizabeth Regina) a RF (République Française). Prvé známky po získaní nezávislosti boli vydané 30. júla 1980 (nápis Vanuatu).

POHĽADNICE / OBÁLKY


Táto obálka mi vyčarila úsmev na tvári. Precestovala polku sveta a dostal som ju nepoškodenú, prakticky v 100% stave. Pri dvoch pekných známkach sa vyníma aj krásna, netradičná pečiatka.

ZNÁMKY

Poštové známky na podporu cestovného ruchu „Vanuatu - Smile with us“ ("Vanuatu - Smejte sa s nami") s nominálnou hodnotou 100 VUV vydalo Vanuatu spolu so 8 ďalšími známkami 15. decembra 2010. Podľa známeho turistického sprievodcu Lonely Planet patrí Vanuatu medzi desať najšťastnejších miest na svete (r. 2010). Tento rebríček reflektuje nomináciu z roku 2006 podľa Happy Planet Index, ktorý videl obyvateľov Vanuatu, ako šťastný národ v ich každodenných činnostiach, s nadpriemernou dĺžkou života a trvalo udržateľne správajúci sa k našej planéte. Vanuatská pošta dostala od Lonely Planet povolenie na vydanie desiatich známok, ktoré predstavujú úsmev v rôznych formách a podobách a spoločne tak odrážajú život na Vanuatu.

CESTA OBÁLKY: vzdušná vzdialenosť Port Vila (Vanuatu) - Oravská Lesná (Slovensko) - 15 560 km 
Obálku mi poslal priateľ Jinesh, prostredníctvom Vanuatského filatelistického úradu dňa 20.6.2016. Dostal som ju asi za 5 týždňov.

ADRESA POŠTOVÉHO ÚRADU:
Vanuatu Post
Port Vila Post Office
PO Box 43
Port Vila
Vanuatu

ZAUJÍMAVOSTI O VANUATU 
  • Úradnými jazykmi sú angličtina, francúzština a bislama (melanézsky kreolský jazyk, zmes angličtiny, francúzštiny a slov z vanuatských jazykov), no hovorí sa tu viac ako 100 miestnymi jazykmi.
  • Národné jedlo Vanuatu je "lap-lap" - zeleninová kaša na kokosovom mlieku a mäso varené v banánovom liste.
  • Pobrežie Vanuatu je plné žralokov.
  • Prasatá sú tradičným symbolom bohatstva a spoločenského postavenia na Vanuatu.
  • Súostrovie Nové Hebridy sú sopečného pôvodu a nachádzajú sa v blízkosti Tichomorského ohnivého kruhu (angl. The Pacific Ring of Fire), kde dochádza k styku tektonických platní. Je to zóna častého výskytu vulkanických aktivít, zemetrasení a vĺn tsunami.
  • Vanuatu a Francúzsko (Nová Kaledónia) vedú od roku 2007 spor o neobývané ostrovy Hunter Island a Matthew Island, na ktoré si nárokujú obidve krajiny. Nachádzajú sa 300 kilometrov východne od Novej Kaledónie a juhovýchodne od súostrovia Vanuatu.

Žiadne komentáre: